ТРИБУНА

Прогноза за COVID-19: Достигнали сме пика, плато до февруари

България в момента е в пика на епидемията от Ковид, като в дните до края на ноември се очакват най-висок брой случаи на заразени на дневна база. След това техният брой ще започне леко да спада, но ще остане висок – в т.нар. плато – до края на януари. След това случаите постепенно ще намалеят.

Това прогнозира математическият модел за развитие на пандемията, изготвян от американския Институт за здравни измервания и оценки (IHME). Проектът е финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и следи развитието по страни.

Моделът отчита потенциалния брой инфективани с вируса – включително неоткритите и необявени случаи.

Според данните към момента случаите са близо 18 000 дневно, а в платото до края на януари ще са около 16 000 дневно. През февруари ще спаднат до около 11 000 на ден, а през март – до 7000.

Ако мерките се запазят като досега, смъртните случаи до март ще нараснат до 12 000, сочи прогнозата. Важно е да се отбележи, че при задължително носене на маски тази цифра спада до 7500. Учените отчитат, че по-благоприятната прогноза е при 95% употреба на маски, докато сега около 50% от населението носи такива.

Ако маските се носят стриктно от всички, още през декември броят на новоинфектираните може да спадне почти наполовина – до около 9000 случая дневно.

Отново се имат предвид всички носители на вируса, не само диагностицираните.

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top