По повод 135-та годишнина от Съединението на България германската фирма „Керхер“ почисти по нова технологична технология паметникът на Съединението на едноименния площад.

Директорът на „Чистота“ Николай Георгиев уточни, че пловдивската фирма е осигурила необходимото количество вода, а „Градини и паркове“ автовишката. Той припомни, че досега монументът се почистваше в навечерието на празника с вода и шампоан.

Работим с пароструйка в режим на 150 градуса пара под ниско налягане, което да възможност да се изчистят отлаганията, като същевременно го предпазва от наранявания, обясни Христо Мамаров представител на германската фирма в България.

Александър Тодоров от пловдивския клон на компанията допълни, че по същата технология са почистени над 100 културно-исторически паметници по целия свят, сред които са статуята на Христос в Рио де Жанейро, Бранденбургската врата в Берлин и пл.“Свети Петър“ във Ватикана.

След Докторския паметник в София, скулптурата в Пловдив е вторият обект в България, който печели вниманието на германската фирма.

Очаква се утре до обяд да приключи почистването както на паметника, така и на целия площад.