СВЯТ

ЕС събра 7.4 млрд. евро за ваксина срещу коронавируса

Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро при поставена цел от 7,5 млрд. евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19.
По-рано днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че светът ще има нужда от поне около 40 милиарда евро, за да намери решение срещу новата болест.

Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен парите са за ваксина, диагностика и лечение на Covid-19″. Парите се събираха с видеоконферентна конференция. „Това ще помогне да стартира безпрецедентно глобално сътрудничество“, добави тя.

„Истината е, че трябва да се научим да живеем с вируса, докато и освен ако успеем да развием ваксина. Затова трябва да обединим усилия, да отворим портфейлите и умовете си, за да дадем тласък по работата за ваксината, диагностиката и лечението на коронавируса. Трябва да се научим да ги развиваме, произвеждаме и разгръщаме във всяко едно кътче на света. И трябва да гарантираме, че те ще са налични и достъпни за всеки“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Според председателя на Европейския съвет Шарл Мишел ако 7.5 млрд. евро изглеждат много, цената на бездействието ще е по-висока, както за животите, така и за ресурсите.

„В един взаимосвързан свят никой не е в безопасност, докато всички не са“, подчерта генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той призова всяка разработена ваксина и лечение на Covid-19 да са достъпни за всички.

България ще участва със 100 000 евро в борбата срещу коронавируса за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на организираната от Европейската комисия днес онлайн дарителска видеоконференция за събирането на средства в помощ на разработката на ваксина и лечение срещу COVID-19, съобщиха от „Дондуков“ 1.

„Намираме се в пандемия, в такава ситуация, която след Втората световна война светът не познава. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. Криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор“, изтъкнал Борисов. От МС подчертават, че чрез тази активност ЕК и страните от G-20 демонстрират по-активна политическа и финансова подкрепа за справяне с разпространението и със
социално-икономическите последици от коронавируса.

„Ние силно подкрепяме дейността на ООН и всички международни институции, които работят в момента. Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното – ваксина и лекарство срещу COVID-19“, казал пред международната конференция премиерът Борисов. Той отбелязал, че България приветства това, което в момента прави ЕК и страната ни се включва със средства в размер на 100 000 евро за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19.

Министър-председателят поздравил всички еврокомисари, държавните и правителствените ръководители, които са работили активно и са се включили в инициативата, която ще подпомогне борбата с новия вирус. „Не на последно място, считам че това трябва да ни накара да извадим своите поуки и да запасим, дори и да презапасим Европейския съюз със защитни облекла, очила, маски и всичко необходимо, тестове, респиратори, допълнителна апаратура и разбира се – обучения, квалификация и закрила на медицинските лица“, казал още българският премиер пред държавните и правителствените ръководители на ЕС и G-20.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top