РАЗСЛЕДВАНЕ

Ученик от Пловдив отива на съд за тероризъм

Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу непълнолетния ученик от Пловдив, който от януари до юни 2019 г., с цел създаване на смут и страх в населението, изготвил и държал в две тавански помещения в жилищния си блок огромен обем самоделни взривни устройства и пиротехнически изделия, съобщиха от държавното обвинение.

На 5 юни 2019 г. бяха намерени и иззети тръбна бомба, задействаща се по електрически способ, взривно устройство, съдържащо 1,85 кг взривно вещество, пирони и късове ламарина, поставени в обвита с опаковачно тиксо бяла пластмасова саксия, както и 14,5 кг. самоделна взривна смес в пластмасови бутилки за минерална вода. Намерени бяха и голям брой пиротехнически устройства с различен обем – в поцинкована тръба, в цилиндричен пластмасов контейнер, в химикалка, в картонени тела, както и 2,255 кг самоделно изготвена пиротехническа смес.

Разследването е установило, че през януари 2019 г. тогавашният деветокласник започнал да се интересува от идеологията на Ислямска държава.

Миналата година, във връзка със случая, премиерът Бойко Борисов коментира, че откритите самоделните взривни устройства са „чудовищни“. „Помолих колегите от Отряда за борба с тероризма да отидат да ги видят – те казаха, че това са чудовищни мръсни бомби, които взривяват и убиват много хора, и са няколко пъти по-силни от тази в Сарафово“, заяви през лятото на 2019 г. Борисов.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top