ТРИБУНА

Звездите, които станаха доброволци

Докато театрите, клубовете и концертните зали са затворили врати, и българските звезди са временно „безработни“, част от тях решиха да вложат силите си в помощ в борбата с коронавируса.

Тони Димитрова беше първата звезда, която се отзова като доброволец в борбата с коронавируса. Още на 15 март тя се включи в акцията на община Бургас, откъдето е родом, и помага като отговаря на горещ телефон. Линията е за поръчка на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства на хора, които не могат сами да си ги доставят. Услугата е в подкрепа на възрастни, самотни и болни хора. “Сега не е време за песни, а да си помагаме. Важно е да помагаме. Животът е прекрасно място и за да останем по-дълго в него, трябва да си останем известно време вкъщи“, каза още тогава изпълнителката на „Ах, морето“. Припомняме, че това съвсем не е първата инициатива на Тони Димитрова. Преди близо 6 години певицата запретна ръкави, сложи гумени ботуши и отиде в наводнения град Мизия. Там, заедно с още 13 доброволци и местните жители, копа и чисти тинята от природното бедствие.

Като доброволец към общината, но Столичната, се записа и писателят Калин Терзийски. Той предприе благородния ход ден преди рождения си ден на 22 март. И въпреки че публично изразява опозиционното си мнение срещу част от мерките, предприети у нас, както и съмнението си в „извънредно мащабна манипулация“, той призна, че от самото начало е търсил начини да помага и благодарение на кмета Йорданка Фандъкова е намерил правилното място. Най-вероятно той ще включи в действие способностите си на психиатър, каквато всъщност е професията му. Той е практикувал до 2000 г. във втората по големина психиатрична болница у нас – тази в Курило, до 2000 г. Преди това е бил и медицинска сестра.

Същото предложение – за психологическа помощ, даде и един от най-известните ни театрални режисьори Стайко Мурджев. Носителят на най-много номинации за тазгодишните Икари предложи подкрепата си преди десетина дни на „познати или просто непознати“. „За мое огромно съжаление в този момент, аз не съм медицинско лице, не мога да помогна на тялото ви, но въпреки това, мога да се отзова, ако имате нужда от каквато и да е друга подкрепа, отварям собствена гореща линия“, написа той във фейсбук профила си. Освен просто да си поговори с нуждаещите се, „мога да се боря заедно с Вас с институции, мога да превеждам на ваши чуждоговорящи близки, мога да дам съвет, мога да се смея с Вас, мога да мълча с Вас по телефона, ако това ще Ви накара да се чувствате добре. Мога да бъда с Вас“, допълни Мурджев.

Неговият колега от театъра – актьорът Филип Аврамов, разнася храна и лекарства на възрастни и трудноподвижни хора в столичния район „Витоша“. Опасността за момента не го притеснява – все пак няма личен контакт с хората, до които доставя стоките. „Готов съм да помогна на хората и държавата със “Жива сила“…Безработен съм и ако се наложи мога да бъда доброволец. Грижа се за две семейства, имам своите отговорности, но това не изчерпва моят дълг към обществото, към тези, които имат нужда от помощ. А може би и това е единственият начин да се справим с тази криза-Всеки от нас да забрави за своите “Несгоди “ …Дошло е време да бъдем по-добри към “Другия“!, написа преди десетина дни Фицата в личния си фейсбук профил. Наскоро обаче се оплака, че въпреки кризата и нуждата на всички от помощ, не са го търсили много хора. 

Деян Донков също обяви публично с видео в Инстаграм, че е готов да се включи като доброволец. Дори подстрига косата си нула номер в знак на солидарност и заяви, че е дошло „военно време“. Припомняме, че Динката е израснал в семейство на лекари.

И както вирусът не подбира кого да зарази, така и в борбата с него се включват всякакви известни личности. Дори плеймейтка. Една от най-скандалните в последните години носителка на титлата Плеймейт – Жанета Осипова се записа като доброволец към БЧК преди близо две седмици. „Като млад и силен човек смятам, че е редно да не се крия у дома, а да се „бия на фронта”, затова станах доброволец в БЧК. Надявам се повече хора да ме последват. В момент на криза трябва да бъдем единни да си помагаме, а не да всяваме паника един в друг. И най-вече в подрастващите. Като педагог ще кажа съвсем отговорно, че този страх и паника се отразяват на менталното им здраве”, категорична е блондинката.

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top