Без категория

Банско затвори ски зоната! Англичани – 9-годишен и мъж на 78 г., заразени

Английски граждани – дете на 9 г. и мъж на 78 г., са първите доказано заразени с коронавирус в Банско. Пробите станаха ясни в понеделник сутринта.

“Най-важното решение бе да се затвори ски зоната. Оперативният кризисен щаб е в работен режим от началото на миналата седмица и се изпълняват всички мерки, предписани от Министерството на здравеопазването. 80% от указанията се спазват както от хотелиерите и ресторантьорите, така и от собствениците на търговски обекти. Концесионерът на ски зоната увери, че технически максимално бързо ще бъдат спрени съоръженията. Ще се затворят и ски гардеробите. Заведенията по пистите спазиха заповедта на министър Кирил Ананиев и още от събота затвориха”, каза кметът Иван Кадев.

Районният прокурор на Разлог Ружена Кондева поясни, че това ще стане на основание на т. 5 от заповедта на Ананиев да не се събират много хора на едно място.

9-годишното дете е пристигнало в Банско в петък с чичо си, още един възрастен и две роднински деца. Фамилията е имала собствен апартамент и се е настанила там. В събота полицаи са получили информация, че чичото на детето е бил в контакт със сестра си в Лондон, която се оказала с положителна проба. Заради това на двамата възрастни и трите деца са взети проби. Оказало се, че само 9-годишното е с положителен резултат.

“Петимата са под карантина, нямат симптоми засега. Готови сме при поява на оплаквания да ги настаним в здравно заведение”, каза директорът на здравната инспекция в Благоевград д-р Калоян Калоянов. В жилищната сграда, където са 5-имата, са издирени и останалите 10-ина души, които също са под карантина и ще трябва да останат 14 дни тук. Под карантина е и таксиметровият шофьор, който е докарал англичаните до Банско.

“В самолета е имало и други граждани, издирваме колко от тях са в Банско, за да бъдат карантинирани”, обясни прокурор Кондева.

“Вторият случай е на 78-годишен британски гражданин, който обаче от 2 г. живее постоянно в Банско. Най-вероятно се е заразил тук, като е контактувал с чужденци. Тепърва се изясняват контактите му”, каза кметът Кадев. Преди дни британецът вдигнал температура, имал е грипоподобни симптоми и е настанен в инфекциозното отделение на благоевградската болница.

“От петък до неделя чужденците в Банско са намалели 3 пъти. Те вече са само 672-ма от 29 държави. Половината от тях са британци. Ние не можем да спрем притока на външни лица, както и да ограничим движението на чужденци в града. Те влизат през границите ни свободно и не може тук да ги спираме. Идват и от екзотични дестинации, но вече доста от тях си тръгнаха”, каза кметът Кадев.

Всички чужденци в Банско ще попълват декларации, че са запознати с извънредната ситуация в България. “Великобритания не беше рискова държава и заради това хората казват, че не са знаели за извънредната ситуация у нас, не са попълвали на летищата декларации къде отиват. Не бива да хвърляме вината само върху чужденците”, каза кметът.

В курортния град започва измиване и дезинфекция на улиците и тротоарите. Със съдействието на здравната инспекция всички предприятия ще бъдат проверявани дали спазват указанията за безопасна работа.

“Не се плашим от коронавируса. Банско, особено в планината, е най-безопасното място. Сега си платих данъка на имота. Нося си маската и дезинфектант в джоба”, каза руснакът Сергей от Санкт Петербург, който е на почивка в собствения си апартамент с приятели. “Пиеш 4 ракии и вирусът бяга”, казва рецептата си за здраве мъж от Банско.

В понеделник стана ясно, че до 29 март затварят и ски зоните в останалите български зимни курорти – Пампорово, Боровец, Рилски езера.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top