ДНЕС

Вълчев: Няма да имаме нулева учебна година

чебната година няма да бъде обявена нулева, заяви образователният министър Красимир Вълчев. Той обясни, че до затварянето на училищата и въвеждането на електронно обучение от понеделник са изминали 60% от нея. Загубата на учебно време заради грипната ваканция обаче била само 13-14% – средно 22 дни неприсъствени дни в училища.

С дистанционното обучени от МОН целят да минимизират загубите за упражнения. „Условно във всяка учебна програма новите знания към упражнения са 60:40. Когато имаме грипни ваканции, съкращаваме упражненията. От тук нататък не остава време за такива, дори да се ограничим само с тези две седмици, които ще бъдат за самоподготовка”, обясни Вълчев.

Вълчев увери, че тазгодишните абитуриенти ще завършат. „Винаги може да направим, така че част от материала да не се включи в изпитите. Още е рано да вземем решение, но не можем да го вземем и сами, тъй като част от децата кандидатстват в чужбина”, обясни Вълчев. Образователният министър в постоянна комуникация с колегите си от другите страни членки на ЕС и в момента в нито една не се говорело за отлагане на изпити, а част от материала да не бъде включен в тях. Според просветният министър най-лошият вариант за завършващите е до април-май да не се провеждат часове в класните стаи и матурите и приемните изпити да се проведат малко по-късно. „Изпити ще има, прием във висшите училища ще има. Засега не се предвижда тяхното отлагане в нито една страна членка на ЕС.”, каза Вълчев.

Към момента образователните институции остават затворени до 29-ти март и обучението от понеделник е дистанционно. Според Вълчев тази мярка е била задължителна, тъй като училищата и университетите са широка социална среда. „Младите хора, дори и да са по-малко засегнати, могат да бъдат преносители. Важно е в този период на експоненциално нарастване на броя на заразените да се намали физическата дистанция.”, коментира той. Периодът на дистанционно обучение обаче може да бъде удължен и учениците да се върнат в класните стаи на по-късен етап. „Ако учебните занятия се възстановят до пролетната ваканция, тя може бъде ограничена до великденска. Но не сме решили това окончателно.”, обясни просветният министър. Според сегашния график, учениците от 1-ви до 11-ти клас почиват от 11-ти до 20-ти април, а абитуриентите от 16-ти до 20-ти. Ако пролетната ваканция бъде орязана, то всички неучени няма да бъдат само официалните почивни дни за Великден – от 17-и до 20-ти април.

Понеделник в над 90% от училищата стартира дистанционно обучение, а във всички вторник или сряда. „Задачата на училищата е най-късно в понеделник сутрин да направят своя собствена организация. Да кажат кой учител с кои деца работи в определен часови интервал. Това не е традиционното седмично разписание в училищата.”, обясни министърът. Електронното обучение чрез различни платформи, електронен дневник, Microsoft Teams и предполага различни форми на организация. Докато в клас един учител работи с една паралелка, онлайн един педагог може да се присъедини към урока на свой колега или друго училище, даде за пример Вълчев. Той обясни, че има достатъчен брой безплатни платформи, но са необходими образователни ресурси – филмчета, клипчета, текстове, които учителите пускат. Затова и министърът призова всички педагози, директори и училища да си помагат взаимно и тези, които са напреднали с внедряването на новите технологии в клас, да предават знанията си останалите. Това може да стане чрез уебинари или видео уроци от учители за учители.

Министърът обаче не смята, че 100% от учениците ще се включат пълноценно още първия или втория ден. Според Вълчев винаги има риск някои дете да не се включи пълноценно в електронната класна стая, но той съществува и в училище. „Ако кажем, че всеки един час е интересен на всеки ученик и го провокира интереса му, ще се самозаблудим.”, допълни той. Някои деца пък може да нямат дигитални устройва, с които да протича електронното обучение. За тях е възможна комуникация чрез имейли, а в краен случай и пряка среща на учителите с родителите, за да се дадат тестове за упражнение, ще се помага с техника. „Важна е подкрепата и участието на родителите в това обучение. Тя в важно и когато ходят на училище – родителите на малките деца трябва да ги подготвят, да проверят дали са си написали домашните. Сега тази подкрепя е  още по-важна”, заяви Вълчев и апелира настойниците да се ангажират с осигуряването на дистанционна форма на обучение, да следят какви задачи се възлагат на децата. Липсата на ангажираност от страна на една част от родителите е друг от проблемите, който министърът смята, че може да попречи за обхващането на повече деца в електронно обучение. „Има деца, които не ходят редовно на училище и сега ще бъде още по-трудно да ги въвлечем.”, каза Вълчев.

Кризата е възможност да направим по-бърза крачка към електронно обучение и да акцентираме на това, което наричаме дигитална медийно медийно възпитание,смята министърът. „“Днес всички деца прекарва време пред екрани – телевизора или смарт устройство. Дигиталното медийно възпитание е да направим, така че те да го прекарват в образователно съдържание.“, допълни Вълчев.

Тази седмица електронното обучение ще е насочено към упражнения и затвърдяване на знания, но от следващата ще се работи по възможността за придобиване на нови знания. От вторник по БНТ 2 пък стартират уроци за учениците от начален етап, а след това и за децата от 5-ти до 7-ми. Те ще се излъчват от 9 до 12 ч. и след това от 14 до 17 ч.

Вълчев допълни, че в детската градина малчуганите се учат чрез игри и те няма как да обучението да бъде електронно. „Не е желателно децата на тази възраст да прекарват много време пред електронни устройства, тъй като пречат на тяхна интелигентност.”, каза той.

 

/БНТ

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top