ДНЕС

Мъж намери труповете на изчезналите в Балкана баща и син

Бивш дългогодишен спасител на връх Ботев  попадна на телата на обявените за безследно изчезнали баща и сина Атанас и Андриан Пенчеви  при обхождане на местността Паници, откъдето двамата старозагорци са тръгнали около обяд на 4 февруари .

70-годишният Тодор Мечкарев, който има къща за гости в района на Паниците забелязал труповете под  дърво в дълбок 4-5 м улей край пътеката, най-вероятно те са били затрупани от пряспа сняг.

Възрастният мъж е подал сигнал към общината в Калофер малко преди обяд на 19 февруари , към посоченото от него място са се отправили няколко спасители, уточни ръководителят на тридневната акция в Балкана Дамян Чолпанов.

Чолпанов е категоричен, че този район е бил обхождан поне на два пъти от колегите му на 5 ,6 и 7 февруари.Тогава обаче всичко е било в преспи.

„Лобното място на Атанас и сина му е буквално на десетина минути преход до автомобила им „Форд фокус“, можем засега само да предполагаме, че те са починали следствие измръзване още през нощта в сряда. Знаете, че сигналът е бил подаден на телефон 112 в четвъртък, към 9,00 часа. Докато пристигне при нас, докато се организираме и поемем нагоре минаха няколко часа. Първоначалната ни информация беше, че те са вървели доста по-нависоко и затова първите ни усилия бяха да стигнем до заслоните в района н връх Параджиците.

За тази акция се изписаха много и много неверни неща, включително и за намерения челник, за който знаехме че не е на издирваните. Сега виждам че Тодор Мечкарев, който впрочем е мой чичо, говори откровени неистини. Той никога не ни е давала някаква информация че е видял издирваните. Защо го прави – нямам представа.“

По думите на Чолпанов лично той уведомил майката на Андриан Ваня Гичева към 13,00 часа в сряда за зловещата „находка“. Жената изпаднала в ступор и се разплакала. Приятелка на 46-годишната жена сподели, че след съобщението от Калофер тя само повтаряла: „Знаех си, че са там, затова и оставихме колата на място. Бях сигурна че ще излязат от гората и ще се качат в нея…“

„Пътувам към Паниците с колата си, не зная къде е този улей, макар че и аз заедно с Ваня обикалях до късно миналата неделя в района…“, почти през сълзи сподели вуйчото на Андриан, завърналият се от Испания Петър Гичев.

Сагата със загиналите в Стара планина 42 – годишен  Атанас и 17-годишния му син Андриан е започнала около обяд на 4 февруари, когато двамата са оставили семейната кола на паркинга и пеша са поели към връх Ботев.

 По неизвестни причини са се лутали почти денонощие и стигнали до туристическата спалня едва заранта на следващия ден. Тогава са били видяни от хижаря Георги Стойков, на когото направило впечатление недобрата им екипировка.

Дългогодишният планинар им дал да разберат, че времето ще се разваля, а те дори нямат подходяща раница, но Атанас махнал с ръка и го успокоил, че ще слизат надолу по пътеката с компания: двама старозагорци, с които се запознали докато пиели чая си и зареждали мобилните си телефони.

Последен с тях е разговарял  Красимир Колев, който крачел с тях до местността Параджика където им дал указания по кое точно трасе да се движат.

Към 16,00 часа 17-годишният Андриан разменил  по телефона няколко думи с майка си, тогава й казал че батериите му са останали с едва 5 – процентов заряд и  връзката прекъснала завинаги.

На 6 февруари в свой пост Колев написа в отговор на множеството коментари, че бащата и синът са тръгнали на рискован излет без добра екипировка:“ Не бяха с маратонки!Толкова глупости започнаха по тв и радио сега…,просто не добре подготвени и облечени ,обути за този зимен преход.“

В издирването на старозагорците участие взеха близо 20 души от планинската спасителна служба; 10 доброволци от Града на липите, сред които и Костас Канидис, съекипник на Христо Проданов от експедицията до Еверест през 1984-а; военни от 62-а стрямска механизирана бригада в Карлово с високотехнологичен дрон, оборудван с  термокамера и няколко следови кучета.

При претърсване на деретата по поречието на Тунджа едва не се удави един от спасителите, коментира шефът на ПСС Емил Нешев.

Акцията бе прекратена привечер на 9 февруари, когато стана ясно, че всички разумни срокове за оцеляването на издирваните  са изтекли. Последни от Паниците си тръгнаха майката Ваня Гичева и брат й Петър, които все още не бяха загубили надежда за евентуален щастлив край.

В края на същия ден Петър Гичев публикува на профила си думите: На 9 февруари приключи спасителната операция под връх Ботев. За съжаление без никакъв резултат. Тежко е да се примириш с реалността. Болката е неописуема. Искам да благодаря на всички хора, които дадоха неимоверни усилия в тази наистина трудна спасителната операция под връх Ботев. Благодаря Ви добри хора!
Бог да Ви пази и да ви дава сили!“

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top