ДНЕС

Борисов: Чакалнята на еврозоната ще гарантира стабилност на банките

Чакалнята на еврозоната ще гарантира стабилността на банковата ни система. Тази теза защити премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където се срещна с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди следващата извънредна сбирка на съвета в средата февруари. С двамата Борисов обсъди бюджета на ЕС, т.нар. зелена сделка, както и парите, които България трябва да получи през следващия програмен период.

„Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България“, коментира премиерът и се зачуди на критиките у нас по темата. Той намекна, че противниците на управляващите се страхуват, че вече няма така лесно да нарушават банковото закодателство. „Банковият съюз означава дисциплина, контрол и гарантирани финанси“, убеден е премиерът. По думите му така се „привързваме“ към Европа на 1-ва скорост. Борисов изтъкна, че единствената съпротива е в България, визирайки упреците на опозицията срещу законовите поправки, с които се развързва процедурата за преговори за ERM II. “Най-лесно е да се откажем“, каза той. Според него влизането в еврозоната е геостратегическо, колкото и сделката за новите изтребители F-16 и модернизацията на армията. Премиерът даде да се разбере,че членството в еврозоната е по желание и напомни, че НС е задължило властта да влезем в ERM II само с настоящия курс на лева спрямо еврото. „Ако не стане, ще кажем, че това ще нанесе поражения на спестяванията и ще го приключим“, подчерта той.

Иначе Борисов коментира и т.нар. зелен пакт на ЕС, което било голям проблем за България, тъй като 60% от енергията у нас идвала именно от въглищните централи. Според него през следващите 10 г. трябва да се работи активно, за да се намерят механизми за замяна на въглищата или технология, която да не замърсява околната среда. Парите в бюджета на ЕС за следващите 7 г, пък били с 60 млрд. евро по-малко.

Накрая премиерът заяви, че се радва на снега, тъй като това щяло да повиши нивото на язовирите. По време на срещата си Шарл Мишел пък Борисов изтъкнал, че средствата от ЕС са моторът, който ни движим напред, като кохезионната политика помагала и за намаляване на неравенствата между регионите.

Междувременно НС одобри без дебати поправката във валутния закон относно курса „лев-евро“. Така от влизането на България в ERM II, курсът на лева спрямо еврото няма да е фиксиран в закона. На практика обаче по този начин НС дава зелена светлина за влизане на страната ни в ERM II. При внасянето си текстовете предизвикаха опасения, че ЕЦБ може да поиска промяна на настоящия курс и че има заплаха за Валутния борд. За да свали напрежението, преди седмица НС прие решение, с което задъжава кабинета да преговаря за еврозоната само и единствено с действащия фиксиран курс от 1,95583 лв. за 1 евро. Шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова увери, че за българските граждани нищо няма да се промени. Курсът щял да се запази и такъв ще бъде при влизането ни в механизма, както и при престоя ни в ERM II. „Българският гражданин няма да усети по джоба си или по цените това, което ние гласувахме. Всичко останало бяха спекулации с цел обикновените хора, които не са длъжни да имат икономическа култура, да бъдат насъскани и заблудени“, каза тя и припомни, че престоят ни в ERM II е минимум 2 г. Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев пък също изтъкна, че с тези поправки се отваря пътя на България към чакалнята на еврозоната, а от друга страна е гарантирана стабилността на лева.

Премиерът: Решението за съдия Миталов си е на САЩ

„Държавният департамент на САЩ така е решил.“. Така коментира премиерът Бойко Борисов забраната за съдия Антон Миталов да влиза в страната заради корупция.

Той не бил изненадат от решението. „Когато са видели човек с повдигнати обвинения да е в Москва и да получава орден, сигурно са си задали въпроси… Едното е работа на Щатите, имат го в техния закон, другото е решение на български съдия“, каза той и си спомни, че когато е бил главен секретар на МВР, главният прокурор и вътрешният министър също са били без визи за САЩ. Борисов каза също така, че не е обсъждал в Брюксел писмото на главния прокурор Иван Гешев до ЕК за нежеланието на Сърбия да екстрадира Цветан Василев. Той подчерта, че за разлика от други институции, с министрите не се месят в работата на независимата съдебна власт. Самото писмо не било съгласувано с него. „България беше само хвалена за борбата с организираната престъпност, за борбата с корупцията, и контрабандата“, заяви Борисов, по чиито думи отношенията ни с ОАЕ, където бе задържан Васил Божков са прекрасни.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top