ТРИБУНА

ВМРО предлага: Два дни повече отпуска за непушачите

Непушачите да имат два дни повече платен годишен отпуск. Такива промени в Кодекса на труда (КТ) предлагат от ВМРО, които вече са внесени в деловодството на НС. С текстовете се дава възможност на работодателите, по тяхно усмотрение, да дават до два дни допълнителен отпуск на своите служители непушачи, коментира в куларите на НС депутатът Александър Сиди.

По думите му с това се опитват да допълнят тоталната забрана за пушенето на обществени места, която пък карала служителите да излизат през 15 минути да пушат извън работните помещения. Така те получавали една нерегламентирана почивка между 10 и 15 минути на всеки час или два и се дава предпоставка за дискриминационни условия спрямо останалите служители, които не пушат.

Служителите, които не пушат и стоят съветсно на работните си места, имат право да получават допълнителни дни, разясни Сиди.

Той даде да се разбере, че тази идея не е обсъждана с бизнеса и работодателските организации. Тепърва той трябва да мине и през Тристанката.

По думите му работодателите ако искат могат и сега да дават подобен тип „бонуси“ иповече дни отпуска, но това са допълнителни и вместо 20 дни , всеки непушач ще може да има по 22 дни.

На въпрос какви ще са критериите кой пуши или не, той отговори: „Ако пушач не пали цигара на работното си място, а само у дома, то той също би могъл да влезе в същата хипотеза. Работодателите имат своите системи, за да следят служителите си. По думите му голяма част от фирмите са  скарти за достъп и с камери. Той поясни, че е говорил с различни работодатели, които дори са давали финансови бонуси на своите служители непушачи. Според него предлаганата от тях мярка би довела до намаляването на хората , които пушат и така вредят на здравето си.

Сиди отказа коментира дали ВМРО подкрепя НФСБ за техните промени в закона за хазарта, касаещи монопола над лотариите. Той само обясни, че темата не била обсъдена в парламентарната група. Иначе поправките за хазарта са включени като първа точка на днешното заседание на бюджетната комисия в НС.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top