Днес е един дългоочакван ден за българските Военновъздушни сили, за региона на Плевен, за цялата авиационна общност, за всички, свързани живота и съдбата си с българската авиация и ВВС. Това заяви президентът Румен Радев с първите думи на словото си на празника за откриване на новото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия.

Днес е ден, посветен на бъдещето на българската авиация и нация, подчерта той.

„Днес слагаме край на една огромна несправедливост – закриването преди 18 години на ВВВУ „Г. Бенковски“ и свеждането му до факултет „Авиационен“ към НВУ. Този чиновнически акт едва ли е отчитал най-важното – че авиацията не е просто професия, а призвание, което поставя на изпитание човешките възможности, воля и дух. В това изпитание оцеляват и побеждават само личности с високи морални качества, поставили честта и любовта към авиацията и Родината над собствения си живот и благополучие. Че тези качества започват да се градят от първия ден с постъпването в авиационното училище, където витае авиационният дух, авиационната култура и традиции“, изтъкна Румен Радев. Затова днешното събитие не е просто инвестиция в нашето бъдеще – то е морален акт на възстановяване на гордия български авиационен дух и достойнство, отбеляза държавният глава.

Държавният глава произнесе слово пред личния състав и многобройните гости

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов също участва в церемонията. „Искаме да изградим едно ВВВУ, което да бъде авторитетно не само в България, да бъде авторитетно в цяла Европа. Кадрите от това ВВУ, получавайки своите дипломи да имат пълната увереност, че са абсолютно подготвени да изпълнят своите задължения към България“, подчерта в словото си министърът на отбраната.