ТРИБУНА

Радев: България настоява за деескалация на напрежението в Близкия изток

Консултативният съвет по национална сигурност обсъди развитието на обстановката в Близкия изток и произтичащите от него потенциални заплахи за Република България. На Съвета бе подчертано, че в съвременния и глобален свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика катастрофа с невиждани мащаби. Ето защо България настоява за спешна деескалация на напрежението в Близкия изток. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти след края на Консултативния съвет по национална сигурност заради кризата в Близкия изток по повод обтегнатите отношения между Иран и САЩ.

,,Трябва да се избягват всякакви действия, водещи до ескалация. Трябва да бъдат предприети усилия за ефективен диалог с дипломатични средства и за излизане от ситуацията по мирен път“, посочи още президентът Радев.

,,Консултативният съвет по национална сигурност излиза със следните препоръки – на първо място да се поддържа националната позиция за деескалация на всички държавни нива. Второ, службите за сигурност да отстояват постоянен мониторинг на ситуацията. Трето, Министерството на външните работи да поддържа постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоната на напрежение. На четвърто място Министерството на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване на безопасността на българските военнослужещи зад граница и тези, които са в близост до конфликтните зони“, завърши държавният глава.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top