ДНЕС

Северна Македония забранява найлоновите торбички

След малко повече от година в Северна Македония найлоновите торбички ще бъдат изхвърлени от употреба, а биоразградимите торбички ще се продават по 10 денара (0,16 евро), съобщи телевизия Алсат М. Това е предвидено в закон за управление на опаковките и отпадъците от опаковки, а въпросната разпоредба ще влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Министърът на околната среда Насер Нуредини изрази очакване до този срок гражданите да свикнат да си носят торби за пазаруване, за да може постепенно да се намали, а след това и прекрати използването на найлонови торбички. Той каза, че засега инициативата е приета и от търговците. Целта е да се увеличи цената на торбичките, за да се стимулират гражданите да си носят пазарски чанти, а не да купуват торбички, посочи Нуредини.

От 1 януари 2020 г. пък държавните институции вече няма да могат да поръчват пластмасов амбалаж. Пластмасовите бутилки за еднократна употреба ще се заменят със стъклени.

Според статистиката в Северна Македония се използват около 150 млн. найлонови торбички годишно или близо 2000 тона пластмаса, която се унищожава най-трудно.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top