ДНЕС

Борисов за камиона ковчег: От 2017 г. не е бил на територията на България

„Бог да ги прости хората. Това, което главният комисар на МВР и вътрешният министър Младен Маринов са ми докладвали, след като работят и с английските служби – 2017 г. е регистриран камиона от ирландска гражданка. Тогава е напуснал страната и не се е връщал, така че няма как тези хора да са били натоварени тук“, коментира премиерът Борисов пред NOVA по повод открития в графство Есекс, Великобритания, камион е с българска регистрация, в който бяха открити 39 трупа.

Камионът ковчег, в който бяха открити мъртви 39 души, е влязъл на Острова през Белгия. Шокиращият и трагичен случай е установен в британския град Грейс, графство Есекс.

Камионът с марка „Скания” е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия. Той е задържан и дава показания по случая

Северна Македония

„Благодарен съм на всички правителствени и държавни лидери в Съвета на Европейския съюз, че дадоха шанс на Македония да продължи процеса“, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред bTV и потвърди, че благодарение на него на срещата на върха в Брюксел Македония е запазила шансове за започване на преговори за присъединяване с ЕС.

„Болно ми е когато знам, колко усилия положиха, дори си смениха името. Изложих това пред моите колеги от Съвета на ЕС, където, смея да заявя имам уважение и срещнах разбиране. Вложих много усилия.Помагаме искрено“, каза Борисов.

В същото време той припомни, че когато България се е присъединявала към ЕС, нейният политически елит е бил единен, че нашият път е единствено и само в рамките на евроатлантическите структури, т.е. имало е консенсус. Докато в Македония и Албания няма такава сигурност. Там се казва, докато Зоран Заев е на власт, или Еди Рама е на власт, тези страни ще следват проевропейска ориентация.

Борисов посочи, че ЕС е изправен пред големи проблеми. Един от тях е свързан с миграцията. Според него в Обединена Европа липсва лидерство и това се чувства особено, когато стане дума за ситуацията с мигрантите. „Европа плаща за мигрантите, цепи се по шевовете. Липсва ни лидерство, липсва ни европейската отбрана“, категоричен е българският премиер.

По отношение на мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България, премиерът посочи, че сме изпълнили всички указания, всички мерки, които са били предписани.

„Далеч съм от мисълта, че ние сме идеални. Проблеми има във всички страни-членки на ЕС. В много държави се получават такива недъзи, да ги наречем,“ коментира той.

Борисов беше категоричен, че трябва непрекъснато да се усъвършенстваме. А с доклада си Брюксел е казал: „стига ни занимавали с вас, седнете и си решете нещата”, допълни премиерът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top