СВЯТ

39 тела открити в български камион в Англия

39 тела са открити в товарен камион в индустриална зона в Есекс, Англия, съобщи британската полиция, цитирана от Би Би Си  и Дейли мейл.

25-годишният Северно Ирландец Мо Робинсън е арестуван по подозрение в убийство. Властите обявиха, че са в процес на установяване на самоличността на жертвите.

Местната полиция поясни, че жертвите са открити в индустриален парк „Уотърглейд“ в Грейс. Предполага се, че камионът е влязъл в там на 19 октомври. Сред жертвите е и един тинейджър.

Получен е сигнал малко преди 01,40 часа местно време тази сутрин, след като бил открит камион с жертви.

Андрю Маринър от полицията съобщи, че камионът е от България. На предното стъкло се вижда стикер за гражданска отговорност от България. Видно е, че возилото е с ляв волан.

По последни данни камионът е дошъл от Зеебрюге, Белгия, до Пурфлит по Темза.

Маринър коментира още, че трагедията е огромна и разследването ще покаже какво се е случило. Според Би Би Си, първоначално полицията в Есекс е съобщила, че возилото е пристигнало от България и е влязло във Великобритания през Холихед, Ангълси, в събота. Хората са били затворени в камиона поне четири дена, коментират британските медии. Полицията заяви, че работи с партньорските служби. Има спекулации, че тъй като камионът е хладилен, е възможно хората да е трябвало да преживеят при температура от минус 25 градуса.

Британският министър на вътрешните работи Прити Патъл заяви в Туитър, че е трагедията в Грейс е шокираща. „Шокирана и тъжна съм от случилото се там“. Тя призова да бъде дадено време и възможност на полицията да реагира.

Свидетели разказват пред британските медии, че на мястото има много полиция.

Към момента Министерството на външните работи не разполага с информация относно пу

Българското посолство в Лондон получи информация от британската полиция, че откритият в графство Есекс камион с 39 човешки тела е с българска регистрация, съобщава МВнР.

Камионът с марка „Скания“ е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка. Шофьорът на камиона е гражданин на Северна Ирландия, задържан е и дава показания по случая.

Това съобщиха късно в сряда от Външно, след като дълги часове нямаше информация. От британската Национална агенция по разследванията заявиха, че случаят е поет от полицията в Есекс заедно със офиса по миграция. В момента се работи по установяване на националността на загиналите хора.

Полицията в Есекс отвори ситуационен център, на който интересуващите се могат да се обадят – за Великобритания 0800 056 0944 и за извън Острова 0207 158 0010.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че е ужасен от трагичната случка.

През юни 2000 г. в Довър бяха открити телата на 58 китайски имигранти, припомня Би Би Си. Тогава холандският шофьор бе осъден за убийството им.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top