ТРИБУНА

Борислав Цеков: Президентът няма никакво право да протака решението си за главния прокурор

Подобна идея е откровено правно невежество и институционален волунтаризъм. Такова поведение на държавния глава би било нарушение на Конституцията и годно основание за откриване на процедура по импийчмънт, твърди юристът

Юристът и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков излезе с позиция относно появили се в някои медии материали, които касаят избора на главен прокурор и твърденията, че единствено президентът Радев може да спре избора на Иван Гешев. Подобен призив отправи вчера и Росен Плевнелиев, който призова Румен Радев да спре избора на главен прокурор.

Ето пълния текст на Борислав Цеков, публикуван във Фейсбук:

В корпоративната малотиражка на едно подсъдимо лице, което на “живот и смърт” иска да повлияе в свой частен интерес на избора на главен прокурор, се е появила дописка, която претендира да разисква вариантите, пред които е изправен президентът по повод избора на главен прокурор. Оставям настрана доколко етично е едно издание на подсъдимо лице да упражнява натиск върху независимата съдебна власт. Очевидно в България всичко е възможно.

По-важното е, че в дописката самонадеяно се дават “насоки” на президента – понеже нямало изричен срок, в който държавният глава да издаде указ за назначаване на главен прокурор, то видите ли, най-добре било да не издава указ и така да блокира избора. А след това да внесе проект за промяна в конституцията.

Подобна идея е откровено правно невежество и институционален волунтаризъм. Трябва да е категорично ясно, че президентът няма никакво право да протака излишно акта по чл. 129, ал. 2 от Конституцията – т.е. да издаде указ за назначение или да върне предложението на ВСС.

В правото (и в публичното, и в частното) има един фундаментален принцип, датиращ още от римски времена: когато едно правно действие се дължи без срок, то се дължи веднага.

Неслучайно, например, бившият президент Плевнелиев издаде указ за назначение на главен прокурор в рамките на 24 часа.

Внушенията, че президентът Радев можел да остави без последствия предложението на ВСС за главен прокурор, означава държавата да навлезе в остра конституционна криза.

Подобно поведение на държавния глава би било нарушение на Конституцията и годно основание за откриване на процедура по импийчмънт.

Вярвам, че президентът, както винаги досега, ще спази Конституцията.

Епицентър.бг

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top