ДНЕС

2500 закъсали туристи у нас след банкрута на „Томас Кук“

Няма данни за засгенати българи в чужбина, обяви Ангелкова

2 500 са закъсалите туристи у нас след фалита на „Томас Кук“, показват данни на британското посолство в България, цитирани на брифинг от министъра на туризма Николина Ангелкова.

За всички туристи, не само в България, британското правителство и гражданската въздухоплавателна администрация ще осигурят поетапното извозване на пострадалите почиващи. Прибирането на туристите ще бъде осигурено чрез средства от гаранционния фонд за кризисни ситуации.

„Очакваме 2 полета да бъдат изпълнени днес от летище Бургас, а утре – други 2. Общият брой на туристите днес е 360 души“, коментира Ангелкова.

Утре във ведомството ще бъде осъществена среща с представители на засегнатите туроператори и хотелиери от фалита на „Томас Кук“. След срещата ще бъде обявена по-точна сметка на загубите за българския туризъм. Но Ангелкова обяви, че всички засегнати ще получат своите плащания като ръководеното от нея министерство ще съдейства да бъдат покрити разходите. За да получат парите си, хотелиерите ще трябва да попълнят специален формуляр, който покрива само пакетни услуги.

Тепърва ще се уточнява какви ще бъдат предстоящите пропуснати ползи от фалит на най-старата туркомпания в света.

По данни на туристическия бранш, коментирали пред „Монитор“ фалита на „Томас Кук“, има опасност и за финансовото здраве на голям български туроператор. Туристическият министър обаче отказа да коментира като уточни, че туроператорът, който предлага услугите на „Томас Кук“ за България, е „Астрал Холидейз“. „Има риск за всички, които работят в „Томас Кук““, допълни Ангелкова.

От 350 000-450 000 са туристите, които „Томас Кук“ води на почивка в България през всеки летен сезон. Това са около 10% от всички туристи в България през топлите месеци. „Томас Кук“ осигурява между 30-50% от полетите на морските ни летища Варна и Бургас. Към момента не е ясно как ще се компенсира загубата на почиващи след обявения фалит. На въпрос на „Монитор“ има ли български туристи, които трябва да бъдат прибрани у нас, Ангелкова коментира, че няма данни към момента.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top