ТРИБУНА

Втори англичанин умря от легионерска болест след почивка на Слънчев бряг

43-годишен британец почина от легионерска болест – инфекция, причинена от тежка форма на пневмония, след завръщането си от почивка в „Слънчев бряг”, съобщава в. „Мирър”.

Джон Коуън е нощувал в тризвезден хотел в курортния град. По време на почивката проявил симптоми на грип, които обаче продължили да се засилват и след завръщането му в град Хамилтън, където живеел. Коуън продължил да се чувствал зле няколко дни след прибирането си. Болестта прогресирала и получил пристъп, което наложило да посети личния си лекар. Той бил незабавно приет в болница, където е диагностициран. Коуън починал на 19 юни – една седмица след завръщането си при септичен шок. Семейството на Коуън обяви, че той е заболял по време на престоя си в българския хотел и ще съди туроператорската фирма. Няколко дни по-късно от същата болест умира и втори британец, почивал в същия хотел на „Слънчев бряг”. Това е 75-годишният Браян Тейлър. Подобно на Коуън, завръщайки се от почивката си, Тейлър проявил грипоподобни симптоми. Влошавайки се, бил приет в интензивно отделение в град Халифакс на 21 юни, където починал на 17 юли, посочва NOVA.

Твърди се, че още четирима души са се разболели по време на престоя си в хотела. Тестове на водата обаче показали, че тя е годна за пиене и не е причина за заболяванията.

От Министерството на здравеопазването коментираха случая. От ведомството обръщат внимание, че хотелите в курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов (по сигнали) контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели. Освен това пробите, взети от конкретния хотел в „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

От Министерството на туризма съобщиха, че се самосезират по медийни публикации и ще бъде извършена обстойна проверка по случая. Тя е назначена от министъра Николина Ангелкова и ще установи при какви условия британските туристи са пребивавали там. Проверката ще бъде направена съвместно с другите компетентни институции.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top