ТРИБУНА

4 казана агнешки курбан за поклонниците на Голяма Богородица в Бачковския манастир

С 4 казана агнешки курбан Бачковският манастир ще гости всички поклонници, които на 15 август – Голяма Богородица, ще посетят обителта, съобщиха от манастира.

Това е и храмовият празник на ставропигиалния манастир, който се намира след село Бачково в посока Чепеларе. По традиция от десетки години в обителта тогава се събират хиляди вярващи от цялата страна и от чужбина. Животните за агнешкия курбан са били дарени от богомолци, съобщи игуменът на обителта Величкият епископ Сионий. Той уточни, че в навечерието на храмовия празник – на 14 август от 18 часа, ще бъде отслужена вечерня. След нея предстои опело на Света Богородица. В 8 часа на следващия ден ще започне утринната служба, а от 9 часа – тържествената литургия. Игуменът Сионий ще бъде начело на всички тържествени богослужения, в които ще участват и останалите монаси от обителта. В литургиите ще участва и хорът за източноправославни песнопения „Св. Наум Охридски”.

Манастирът ще посрещне храмовия си празник с осем нови позлатени кръста, които са монтирани на всички куполи на черквите. От централната църква е бил свален старият кръст, за който се предполага, че е от времето на основаването на обителта през 11-ти век. Старият кръст е с височина около 60 сантиметра и е изработен от метал, който е позлатен. Върху него има надпис на грузински „Победа на Исус Христос”. Древната християнска реликва е била прибрана в манастирския музей, в който има още 500 интересни експоната. Посетителите на Бачковския манастир на 15 август т.г. ще могат да разгледат музея на храмовия празник на обителта.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top