ДНЕС

Лютви Местан поиска в конституцията да се признае турско малцинство, ВМРО го дава на прокурор за антидържавна дейност

Патриотите от ВМРО ще внесат сигнал до главния прокурор срещу партия ДОСТ заради антидържавна дейност. Това съобщиха от пресслужбата на ВМРО, като цитират изявление на българския представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки. Искането за признаване на каквото и да е малцинство на българска територия е недопустимо и противоконституционно, е заявил категорично Джамбазки.

Реакцията идва в отговор на декларация и последвало изказване на Лютви Местан.

Конституцията на България трябва да се промени, така че да признае национално турско малцинство, заяви лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан пред bTV.

Според него забраната за агитация на майчин език по време на избори била дискриминация. Обиждал се да го наричат „ислямизиран българин“ или „турскоезичен българин“.

„Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази конституция не е справедлива и трябва да бъде променена“, добави Местан.

Вчера ДОСТ излязе с декларация по този въпрос и поиска официална промяна в конституцията. Щели да пуснат подписка в този дух.

Местан заяви, че това не е сепаратизъм, а дори осъжда всяка мисъл за това, но Възродителният процес останал ненаказан.

„Искаме официално, по закон, ако е необходимо и по конституционален ред да ни се уреди статута“, каза още лидерът на ДОСТ.

Патриотите от ВМРО заявяват, че няма да допуснат подобни антидържавни действия и днес ще поискат главния прокурор Сотир Цацаров да предприеме необходимите действия в защита на държавността, териториалната цялост и единството на българската нация, допълниха от пресслужбата.

От ВМРО припомнят, че държавата вече реагира като съдът прекрати регистрацията на сдружение с нестопанска цел „Асоциация Бату платформ“, което дарило 100 000 евро на партия ДОСТ по време на предизборната кампания.

Областното ръководство на ВМРО в Шумен е съобщило, че вероятно решението на ДОСТ „е взето като популистки акт, целящ да сплоти определени групи от българското общество преди изборите за Европейски парламент и като своеобразна реплика на правителството в Анкара след окончателното прекратяване на преговорите между Европейския съюз и Република Турция“. Всякакви опити за влияние на чужди държави в българския политически живот са недопустими и трябва да бъдат прекратявани незабавно, казаха още от пресслужбата на ВМРО.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top