Без категория

Топлофикация София вече няма да съди клиенти, които дължат малки суми

„Топлофикация София“ вече няма да води дела срещу свои клиенти, ако дълговете им са под минималната работна заплата, която в момента е 560 лева. Такава заявка направи изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев пред БНР.

„Практиката досега беше, че при задължение над 50 лева и непостигане на какъвто и да е консенсус на комуникацията с абоната, поне да се започне съдебна процедура. Тази практика също няма да продължи, защото за 5 лева, за 50 лева или за 5 хиляди лева, работата, която върши юрисконсултът е една и съща. На практика се губи смисълът за такива малки суми да се хаби ресурс“, коментира Георгиев и добави, че в бъдеще „Топлофикация“ ще завежда дела за дължими суми над минималната заплата. По думите му, годишно се завеждат между 12 и 17 хиляди дела срещу длъжници, което е под половин процент от абонатите.

В същото време омбудсманът Мая Манолова изнесе данни за разминавания в сумите, които „Топлофикация“ е събрала от юрисконсултски възнаграждения по дела срещу длъжници. Тя е получила данните след запитване по Закона за достъп до обществена информация и твърди, че те се разминават от обявените във финансовите отчети на дружеството.

За 2015 г. от „Топлофикация-София“ отговорили на Манолова, че тези приходи са 4 232 303.29 лв., докато във финансовия отчет е посочена сумата от 6 115 000 лв. За следващите две години във финансовите отчети на „Топлофикация-София“ са записани получени юрисконсултски възнаграждения за 10.224 млн. лв. и 11.844 млн. лв.

От „Топлофикация-София“ пък отговориха, че присъдените юрисконсултски възнаграждения за 2015 г. наистина са около 4,23 млн. лева, но са събрани с 2 млн. лв. по-малко и никъде не присъствали суми от 6 млн. лв.

Изнесената от Манолова информация се разминава и с посочения от Кремен Георгиев брой дела на година. Омбудсманът каза, че в отговора до нея столичното парно твърди, че през 2015 г. е завело 28 832 дела, а в отчета му пишело, че са 27 313. Манолова изчислява, че при минимално юрисконсултско възнаграждение от 300 лв. през 2015 г. и хонорар по изпълнително дело от 350 лв., „Топлофикация“ би трябвало да е получила близо 9 млн. лв.

За наемането на външни юристи от дружеството посочиха, че водят дела за милиони и по тях се налага да наемат специализирани адвокати, които да го защитават.

Манолова обърна внимание и на такса „сградна инсталация“, като призова енергийния министър Теменужка Петкова да предложи нова формула, която да е разбираема и справедлива за гражданите.

„Преди 1 година Административен съд-София, отмени формулата, по която се изчислява „сградна инсталация“, като я определи за необяснима и неразбираема, неотчитаща реалното подаване на топлинна енергия. След постановяване на това решение на първа инстанция, имаше обещание от страната на министъра на енергетиката да предложи справедлива формула, която да е разбираема за гражданите и експертите, и която да отразява реално излъченото количество топлина“, припомни Манолова. За целта е била сформирана работна група, която приключила работа през октомври, но така и не излязла с официално предложение.

„Междувременно отоплителният сезон ще приключи, на гражданите ще им бъдат начислени сметки по тази отменена формула на „сградна инсталация“, и е много вероятно да застанем пред ситуация, в която хората ще си потърсят ненадлежно събраните пари по една формула, която най-вероятно ще бъде окончателно отменена и от втората съдебна инстанция“, каза още омбудсманът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top