ТРИБУНА

Здравословно ! 6 невероятни ползи за здравето от сусамовия тахан

Търсите ли съставка, която да е с добър вкус и да е здравословна в същото време? Тогава таханът е нещо, което трябва да пробвате. Тази вкусна паста идва с много ползи за здравето, които ви дават повече причини да я обичате.

Често се използва в северноафриканската, гръцката, иранската, турската и близкоизточната кухня. Основна съставка е в хумус и баба гануш, което е подобно на хумус, направено с патладжан, а не с нахут.

Тахан – общ преглед

За онези от вас, които не знаят, таханът се прави от сусамови семена и е супер универсален, върви както със сладки, така и със солени ястия. Срещат се два вида тахани –  от белен и от небелен сусам. Таханът от небелени сусамови семена е най-популярният и най-добрият, тъй като хранителната стойност на семената е непокътната.

1. Осигурява отлична хранителна стойност

Таханът е богат на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Въпреки че съдържанието на мазнини в сусама е високо, 90% от тях са полезни мазнини. Една супена лъжица тахан съдържа 85 калории, а 65 от тези калории са от важни мазнини. Тази вкусна паста е богата на витамин В1, желязо, магнезий, фосфор, манган и мед. Получавате 1 грам диетични фибри и 3 грама протеин с една супена лъжица тахан. С богатството си от основни витамини и други хранителни вещества, таханът определено е храна, която осигурява големи ползи за здравето.

2. Заздравява мозъка

Както споменахме по-рано, таханите са богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Тези мастни киселини стимулират развитието на нервните тъкани в организма, което от своя страна спомага за подобряване на здравето на мозъка. Те също така помагат за забавяне развитието на болестта на Алцхаймер. Мисловният процес и паметта се подобряват, когато се консумира омега 3. Манганът подобрява нервните и мозъчните функции.

3. Повишава здравето на сърцето

Според изследвания, омега-3 мастните киселини не само понижават нивата на холестерола в организма, но също така помагат при лечението на сърдечно-съдови заболявания, причинени от възпаление. Въпреки че във всяка чаена лъжичка тахан се съдържат 8 грама мазнини, 80 процента от тях са ненаситени, което няма никакъв неблагоприятен ефект върху здравето на сърцето. Докато точното количество на омега-3 не може да се изчисли, се предполага, че 4 супени лъжици тахан има съдържание на омега-3 мастни киселини от 0,1 грама. Това представлява между 6 и 9% от дневния прием, който се препоръчва.

4. Осигурява антиоксиданти

Един от многото важни минерали, които получавате от тахана, е медта. Той е добре известен със своята способност да облекчава болката и да намалява подуването. Той има противовъзпалителни свойства, които са ефективни при лечението на симптомите на ревматоиден артрит. Също така помага при разширяването на дихателните пътища при пациенти с астма. Ензимите в имунната система помагат на медта да използва своите антиоксидантни свойства. Сусамената паста има и фитонутриенти, които предотвратяват увреждането на черния дроб, причинено от окисляване. Астматичните пациенти също могат да се възползват от тахана, тъй като съдържа магнезий, което помага при облекчаване на симптомите им.

5. Поддържа имунната система

Таханът има четири важни хранителни вещества – желязо, селен, цинк и мед. Те осигуряват необходимата подкрепа за имунната система. Желязото и медта са включени в ензимите, които подкрепят имунната система и също така помагат при производството на бели кръвни клетки. Цинкът помага в развитието на белите кръвни клетки и подпомага тяхната функция за унищожаване на микробите. Селенът помага на ензимите да изпълняват своята роля, включително да произвеждат антиоксиданти и антитела, както и да подпомагат ефикасно функционирането на имунната система. С 1 супена лъжица тахан получавате 9-12% от препоръчителния дневен прием на желязо, селен и цинк.

6. Изгражда силни кости

Една порция тахан съдържа 4% от дневните нужди от калций – това е два пъти повече от порция фъстъчено масло. Освен калций, таханът съдържа и фосфор, който помага за изграждането на костен материал и оптимизира костната плътност.

Таханът е фантастична храна, която осигурява много ползи за здравето. Той е пълен с хранителни вещества, които помагат на различни органи и функции на тялото. Помага при детоксикация на черния дроб, поддържане на здрав мускулен тонус, здрава кожа и предотвратяване на анемията. Той също така помага при загуба на тегло, тъй като има високо съдържание на алкални минерали, които правят храната по-лесно смилаема. Таханът е прост, но чудесен начин да осигурите на тялото си важни хранителни вещества, които да ви помогнат да сте здрави.

Направите ли тахана част от ежедневната си диета не трябва да се притеснявате дали вие и вашето семейство получавате достатъчно хранителни вещества. Най-хубавото е, че децата няма да се опитат да го избегнат, защото има учудващо добър вкус. Също така, добавяйки тахан към десерти и други блюда, можете да бъдете спокойни, че малките членове в семейството ви получават витамини, минерали и други жизненоважни хранителни вещества, които помагат за тяхното развитие.

Лесно е да включите тахана към диетата на семейството си. Тъй като може да се смесва с голямо разнообразие от други храни, той е идеалното захранване с енергия в кухнята. Възползвайте се от тази чудесна паста и оставете на вашето здраве да се възползва от всичко, което таханът може да предложи.

И нека обобщим:

  • богат е на минерали като фосфор, лецитин, магнезий, калий и желязо
  • добър източник на метионин, който подпомага детоксикацията на черния дроб
  • един от най-добрите източници на калций
  • има високо съдържание на витамин Е и витамини В1, В2, В3, В5 и В15
  • помага за насърчаване на здравословен растеж на клетките
  • предотвратява анемията
  • помага да се поддържа здрава кожа, коса и мускулен тонус
  • той съдържа 20% протеин, което го прави по-висок източник на протеини, отколкото повечето ядки
  • подпомага храносмилането чрез високото си съдържание на алкални минерали, което е чудесно за подпомагане на загубата на тегло
  • високо съдържание на ненаситени мазнини (добри мазнини!)

 

/ кросс

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top