СВЯТ

Рашидов: България и Турция заедно да предложат Желязната църква за ЮНЕСКО

България и Турция заедно да предложат Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул да бъде вписана в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, защото тя е уникален паметник на културата – това е мнението на председателя на ресорната комисия в парламента и бивш министър Вежди Рашидов.

В Анкара той коментира темата с турския си колега Емруллах Ишлер, предаде БТА.

Желязната църква бе изцяло реставрирана в началото на миналата година. За откриването и присъстваха премиерът Бойко Борисов и турският президент Ердоган.

Ишлер сподели, че реставрацията на Желязната църква е отличен пример за стремежа на двете страни да покажат в пълния му блясък за поколения напред един храм, в който са въплътени талант и вдъхновение.

Турция и България оценяват високо усилията на двете страни за опазване на културното наследство, а идеята за съвместни предложения за записване в т.н. Индикативна листа на ЮНЕСКО може да бъде разширена в бъдеще.

Двамата коментираха положително и двустранно споразумение за предотвратяване на нелегалния трафик на културни ценности от времето на Рашидов като министър.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top