ДНЕС

Радев иска проверка на харчовете на политиците

Не само декларираното имущество, а и харчовете на политиците да бъдат подлагани на щателна проверка. За въвеждането на такава практика настоя президентът Румен Радев по време на пресконференция по повод втората годишнина от встъпването му в длъжност.

Той посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. „Каквито и съвременни модели да прилагаме обаче тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина. За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието“, заяви Радев. За пореден път той не спести критики по адрес на сегашното управление, като констатира, че инвестициите са се сринали, икономиката ни е на дъното на Балканите, България затъва в институционална безпътица и първото нещо, което трябва да се направи, е утвърждаването на закона. И допълни, че би подкрепил нов политически модел, ако той отстоява тези ценности. „Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента, зависи от развитието на политическите процеси в страната и решимостта на обществото да се пребори с имитацията на управление“, заяви още държавният глава.

По-късно финансовият министър Владислав Горанов категорично отхвърли твърденията на Радев, като подчерта, че инвестициите не само не са се сринали, а напротив – растат. Това се виждало от многото на брой нови производствени предприятия. „Това е една, няма да го наричам игра със статистиката, но не отива на толкова високопоставени политици да се подвеждат лесно по сравнението на неизгладени данни“, посочи Горанов, който отчете също така постигнатото увеличение на БВП от 30%, ръстът от 40% на данъчните приходи и на минималната заплата от 50% до края на 2018 година.

„Тенденцията е за разкриване, а не за закриване на предприятия“, оспори твърденията на Радев и министърът на икономиката Емил Караниколов и добави, че през последните месеци са направени доста крупни инвестиции в Северна България. Караниколов отчете също така, че в Българската агенция за инвестиции са подадени 54 проекта за 1,5 млрд. лв.

Ако досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите, ако подпишем договор със САЩ, ще лети на крилата на най-добрия боен самолет, коментира пък министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод думите на Радев, който определи конкурса за изтребителя като бутафорен. От 2004 г. досега бяха само илюзии – ще купуваме F16, ама стари, ще купуваме „Грипен“, ще ремонтираме старите самолети, 14 години нашите пилоти летяха на крилете на илюзиите, а сега, ако сключим договор, ще летят на крилата на най-добрия боен самолет, каза Каракачанов.

По повод коментара на президента, свързан с това, че изхвърляме европейските участници в конкурса, Каракачанов каза, че до момента не е чул нито един европейски политик, министър от която и да е държава, да каже нещо по този въпрос. Не мога да разбера какъв е този български манталитет сами да обясняваме колко сме лоши, при положение, че нито един представител на нито една европейска държава не е казал нищо, включително Швеция, посочи министърът и подчерта, че преговорите се водят между държави, а не между фирми.

 

/монитор

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top