ТРИБУНА

Румен Радев отказа летище София да бъде преименувано на „Желю Желев“

Президентът Румен Радев отказа летище София да носи името на Желю Желев. Това става ясно от годишния доклад на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места за 2018 г., публикуван на страницата на държавния глава.

Комисията единодушно е приела решение да не се подкрепи предложение от Инициативен комитет за отдаване на почит и увековечаване паметта на д-р Желю Желев.

Според мотивите на комисията Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ( МТИТС ) е принципал на „Летище София“ ЕАД, което е и най-голямото международно летище на територията на страната. Това обстоятелство налага инициаторите на предложението да се обърнат за становище относно смяната на името на летище София към МТИТС, както и към Столична община.

Допълва се, че през последните години в публичното пространство е имало различни инициативи за именуване на летището в т.ч. и предложения до Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към държавния глава, които обаче не са довели до обществен дебат и съгласувателни процедури.

Също така става ясно от решенията на комисията, че поставянето на паметник на Ж. Желев в двора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в община Кърджали, както и на паметна плоча в сградата на Профилираната езикова гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен е от компетенцията на университетите и местните власти, които имат своята автономия при вземане на решения от такъв характер.

Други решения на комисията: По отношение на преименуването на площад „Свети Александър Невски“ – инициаторите следва да се обърнат към компетентния орган, в случая Столичен общински съвет. Реда за именуването или преименуване на улици, площади и други обекти с общинско значение е регламентирано в Закон за местното самоуправление и местната администрация;

Решението за преименуване на връх Шипка следва да бъде предхождано от много широк обществен дебат, в който задължително следва да бъдат привлечени представители на различни институции, в т.ч. Министерство на образованието и науката и Министерство на културата, представители на научните среди, историци, езиковеди, интелектуалци и др./blitz.bg/

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top