ТРИБУНА

Отлагат тестването на BG-Alert и системите за ранно предупреждение заради ситуацията в Близкия изток

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.

 

Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите.

 

Тестовете имат за цел проверка на техническото състояние на системите и обучение на населението за разпознаване на сигналите и съобщенията. Планирано беше в тренировката да бъдат включени интегрираните към НСРПО системата локални системи за оповестяване, изградени в обекти, чиято дейност създава опасност от възникване на бедствие с цел тестване на интеграцията, резервираността и функционалните възможности при реално задействане.

 

За целта в София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора, в общинските центрове в тези области, както и в общини в областите Видин, Перник и Ямбол, в населените места в 30 км зона около АЕЦ „Козлодуй“ и интегрираните към НСРПО локални системи за оповестяване тлябваше днес в 11:00 ч. да бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата.

 

Сигналите са съпътствани от гласова информация.

 

При провеждането на теста на системата BG-Alert се разпространява съобщение до крайни мобилни устройства на гражданите на територията на цялата страна, то съдържа текст на български и английски език. Получаването на съобщението е еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация. Тестовите съобщения от BG-Alert подлежат на управление и могат да бъдат активирани/деактивирани от потребителите. Подробна информация за настройка на устройството всеки може да намери на официалния сайт на системата.

Източник БНТ, БТА

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top