ТРИБУНА

Извършени са осем огледа на взривените складове край Елин Пелин

Едва ли ще стигнем до категоричната причина за инцидента.

Това е констатацията, която направиха административният ръководител на Окръжна прокуратура-София Наталия Николова, Ивелина Христова, и.ф. директор на НСлС, зам.-окръжният прокурор на ОП-София и наблюдаващ прокурор по делото Николай Попов, и следовател Иван Делчев, ръководител на разследващия екип от НСлС, които дадоха подробности за взривовете в складовете на „Енигма“ при Гара Елин Пелин.

От 5 август започва същинският оглед, защото тогава за екипите е било безопасно да започнат следствието.

Има общо 8 огледа на местопроизшествия.

Разпитани са над 30 свидетели. Само за днес разпитаните са 5-има.

Работи се активно. Изискани са документи от институции и от телефон 112, изискани са записи от телевизии, отразили експлозиите. Не се изключва нито една версия.

Изискана е и доста голяма документация от Агенция „Митници“, Главна инспекция по труда, от служба КОС, от Община Елин Пелин, от ДНСК, от Министерство на отбраната, от фирма „Енигма“, от телефон 112 за получените над 100 обаждания. Изискани са и записите от телевизии, които са отразили събитието, каза ръководителят на Окръжна прокуратура – София Наталия Николова.

След изготвяне на експертизите, ще можем в конкретика да посочим това, което се е случило, каза окръжният прокурор на брифинг, даден този следобед.

В момента се води производство за причиняване на смърт по непредпазливост заради техническа неизправност. 6-има следователи работят по случая.

На място са загинали двама – Стоян Маслев и Теодор Попов, от взривна травма – така наречената баротравма.

Доц. Шишков и дъщеря му – Кристина, са загинали след изгаряния.

Експертизи ще има за строителството на фабриката на „Енигма“, пожаротехнически експертизи, експертизи за безопасните условия на труд, за техническото дело.

Иззети са над 50 веществени доказателства.

Ще се установява дали има взривни вещества по тези веществени доказателства и какви смеси е имало.

Служители на СОБТ също са присъствали при огледи и в склада на „Фантастико“. Материалните щети са за над 3 млн. лв. за склада

След два месеца се очакват експертизите да бъдат готови.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top