ТРИБУНА

Хормоналната буря на Олимпиадата в Париж тръгва от Русия

Автор: Вяра Стоянова, „Площад Славейков“

Дж. К. Роулинг и Илон Мъск разкритикуваха Олимпийските игри в Париж заради допускането на Имане Келиф от Алжир да се състезава в женската категория. Името на боксьорката се прочу след противоречиво приета победа над италианката Анджела Карини в мач, приключил след по-малко от минута и коментари на победената, че „това не е правилно“, „никога не е чувствала толкова силни удари в живота си“ и „това можело да бъде мачът на живота ù, но трябвало да запази живота си в този момент“.

Всъщност единственият източник на информация, че Келиф има XY хромозоми, идва от IBA – Международната боксова асоциация, става ясно от публикации в руски медии, включително ТАСС, през 2023 г. Асоциацията се ръководи от приближения до Путин Умар Лутфуллоев – Кремльов (Кремльов е псевдоним), който според официалната му биография е бивш член на организацията „Нощните вълци“.

На Световното първенство по бокс през 2023 г. Имане Келиф не е била допусната, защото по твърдения на организаторите „хормоналните ú тестове върнали стойности, несъвместими с женските състезания“. По-късно организаторите на събитието от Международната боксова асоциация заявиха, че става дума за завишени нива на тестостерон в кръвта (тестостеронът е забранен за външен прием от спортисти като анаболен стероид).

Президентът на организацията, руснакът Умар Кремльов, тогава заяви, че резултатите на Хелиф показали наличие на XY хромозоми, определящи генетично мъжки биологичен пол, но до момента не е предоставил доказателства за думите си.

Кремльов привлича „Газпром“ като основен спонсор на Международната боксова асоциация и премества голяма част от дейността ú в Русия – решение, което предизвиква разделение сред членовете, отбелязва АП. Твърдението на Кремльов може да се докаже само с ДНК експертиза.

Келиф никога не се е идентифицирала публично като трансджендър или интерсексуален атлет, а дисквалификацията си през 2023 г. определя като „голяма конспирация“. Митът бе развенчан и от Международния олимпийския комитет, откъдето категорично заявиха, че „не става дума за трансджендър проблем“.

Въпреки това победата на боксьорката над Карини даде повод за гняв на множество по-консервативно настроени публични фигури като писателката Дж. К. Роулинг и милиардерът Илон Мъск. Авторката на книгите за Хари Потър сподели снимка от срещата на двете спортистки с надпис:

„Може ли една снимка по-добре да обобщи новото движение за правата на мъжете? Тънката усмивка на мъж, който знае, че е подкрепен от женомразка спортна организация и се наслаждава на бедата на жена, която е ударил току-що в главата и чиито амбиции е разбил“.

Could any picture sum up our new men’s rights movement better? The smirk of a male who’s knows he’s protected by a misogynist sporting establishment enjoying the distress of a woman he’s just punched in the head, and whose life’s ambition he’s just shattered. #Paris2024 pic.twitter.com/Q5SbKiksXQ

— J.K. Rowling (@jk_rowling) August 1, 2024

Темата влезе в полезрението и на Мъск, който сподели публикация на плувкинята Райли Гейнс с текст „Мъжете нямат място в женските спортове“.

Българска следа

В ситуация, подобна на тази на Келиф, се намира още една боксьорка, 28-годишната Ю-Тин Лин, двукратна световна шампионка от Тайван, която бе дисквалифицирана от Световното в Ню Делхи преди награждаването ù с бронзов медал в категория до 57 килограма. Отличието ú бе отнето и дадено на българката Светлана Каменова, която загуби от Лин на четвъртфиналите. Двете могат да се срещнат и на четвъртфиналите на Олимпийските игри, ако успеят да спечелят мачовете си от първия кръг. Нейният тест също показал ХY хромозоми, твърдят от Международната боксова асоциация.

Тъкмо заради намесата на Каменова в казуса, Българският олимпийски комитет (БОК) излезе с изявление, в което изразяват притеснението си от допускането на двете участнички в женските боксови турнири. Представители на родната организация са се срещнали с Роалд Бар, медицинския директор на Международния олимпийски комитет, откъдето са заявили, че нямат практика да провеждат тестове за полова принадлежност, щом в паспорта фигурира пол „женски“.

Като следваща стъпка Българският олимпийски комитет смята да подаде жалба до Международния олимпийски комитет, въпреки настояването на медицинския директор, че подобно оплакване няма да бъде уважено.

„Твърдо сме решени да отстояваме правата не само на българските, но на всички състезателки, които ще бъдат потенциално ощетени от участието на представители на другия пол в надпреварите на жените – казват от БОК. – Наред с това, изразяваме своето притеснение за здравето на състезателките, тъй като е научно доказано, че ударите на мъжете са много по-силни от тези на жените и могат да доведат до тежки наранявания и трайни травми.

 ИНФОМРЕЖА публикува и позицията на Министерството на спорта, в която се казва:

Министерството на младежта и спорта изказва притеснение от безпрецедентната ситуация, в която се озова боксът на Олимпийските игри в Париж и от която пряко засегната е България.

Регламентът създава условия за конфликти, на каквито вече сме свидетели. Очевидно има проблем, който датира още преди Олимпийските игри, но се разпали с пълна сила в Париж. Неяснотата относно правилата за допускане на състезатели в женския боксов турнир в Париж 2024 е предпоставка за съмнения и контестации, което е недопустимо по време на най-големия и чист спортен форум, датиращ от древността.

С класирането си на четвъртфинал в категория до 57 кг българката Светлана Станева ще срещне именно Ю Тин-Лин (Тайван), която е една от двете състезателки, за чиято полова принадлежност голяма част от спортния свят изразява съмнения.

След като ММС се запозна с множество становища по наболялата в последните дни тема, сме категорични, че принципите на олимпизма за чиста и честна игра, за уважение, солидарност и взаимопомощ не бива и не трябва да бъдат потъпквани в нито един спорт.

Спортът винаги е допринасял за укрепването на общественото здраве и физическата активност на народите, играел е  роля в образователния процес на подрастващите, поощрявал е доброволческото участие и активното гражданско общество. Спортът винаги е допринасял и за социалното включване, интеграцията и равните възможности и не на последно място, спортът е играл важна роля за превенцията срещу расизма и насилието.

С оглед на гореизложеното, ММС  изразява надежда, че боксовият турнир ще премине без инциденти и при спазване на принципите на олимпизма.

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top