Конституционният съд се произнесе с решение по конституционно дело №1/2024 г. касаещо промените в Конституцията, направени от предишното 49-то Народно събрание. От близо месец очакваното решение на Конституционния съд за промените в основния закон e обект на догадки и спекулации.

В заседанието днес са участвали всички конституционни съдии, въпреки повдигнатите въпроси до каква степен новият конституционен съдия Десислава Атанасова може да участва в гласуването, след като е гласувала и в Народното събрание.

Делото е образувано по искане на президента на Република България и на 48 народни представители за установяване на противоконституционност на промените в Конституцията, въведени със Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (обн. ДВ, бр. 106 от 22.12.2023 г.).

Съдът с решението си отменя като противоконституционни промените, касаещи съдебната система, а по отношение на орязаните правомощия на президента за служебното правителство и народното събрание като постояннодействащ орган съдиите са гласували на почти две половини, пише news.bg.

6 от 12-те конституционния съдии смятат, че тези норми са противоконституционни, но за да стане факт решението са нужни поне 7 гласа в КС. Също така КС е разделен и по отношение на разрешението хора с двойно гражданство да стават депутатите и министри.