ТРИБУНА

Депутатите приеха решение за ускоряване на процеса по приемане на еврото

Със 118 гласа „за“, 44 против и 13 „въздържал се“ парламентът прие решение за ускоряване и завършване на процеса по практическата подготовка за приемане на еврото в Република България. Вносители на проекта за решение са Бойко Борисов и депутати от ГЕРБ-СДС, пише dariknews.bg.

В подкрепа на решението гласуваха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“, ДПС, един депутат от „Възраждане“ и шестима депутати, нечленуващи в парламентарна група. „Против“ бяха 35 народни представители от „Възраждане“, четирима от „БСП за България“ и петима независими депутати. От „Има такъв народ“ се въздържаха.

Решението предвижда проектът на Закон за въвеждане на еврото в Република България да се разгледа приоритетно през първата сесия на 50-ото Народно събрание, а Министерският съвет, в координация с Българската народна банка (БНБ) и другите отговорни институции, да завърши до края на 2024 г. изготвянето на нормативната рамка по прилагането на този закон.

Министерският съвет (МС), в координация с БНБ и другите отговорни институции, да завърши процеса на техническа подготовка за приемане на еврото не по-късно от края на първото тримесечие на 2025 г., приеха още депутатите. Предвижда се МС, в частност Министерството на финансите, да осигури чрез фискалната политика спазването на номиналните конвергентни критерии за държавен дефицит и дълг, както и за дългосрочния лихвен процент, като същевременно синхронизира действията си с БНБ за изпълнението на критерия за равнище на цените.

В решението е записано, че Република България приема еврото при запазване на официалния валутен курс на лева към еврото, равен на централния курс от 1,95583 лева за 1 евро.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов посочи, че България трябва да влезе в еврозоната, когато е готова. По думите му това е демонстративно политическо решение, без практическа стойност.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че това е национално предателство. Това е третото или четвъртото такова решение, някой ви кара ли, попита той. Костадинов отново предложи като има очевидно разделение, да се свика референдум за влизането в еврозоната.

Еврото не е чужда валута, коментира и Манол Пейков от ПП-ДБ. България ще бъде първата държава, която ще въведе кирилски надписи върху еврото, посочи той.

 

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top