ТРИБУНА

Министър Стоянов с една добра и една лоша новина за пожарите в страната

С добрата новина ли да започна или с лошата? Ще започна с добрата. Днес можем да кажем със сигурност, че пожарът на територията на Ямболско е овладян и локализиран. С цел да не допускаме ново възстановяване на пожара, на територията му ще има денонощно няколко екипа, защото може все още нещо да тлее. Лошата новина е, че на българо-гръцката граница ситуацията не е никак цветуща. В момента това, което видяхме, пожарът е на не повече от километър от българската граница. Фронтът на този пожар е не по-малък от 15 км. Лошото е, че там е пресечена местност. Теренът е много труден достъпен и доколкото разбрах там има стари минни полета и е недопустимо там да стъпват хора. Гръцките колеги използват хеликоптери и от днес ще включат и самолет. Ние сме се подготвили. Изготвени са доста сериозни просеки. Гръцките колеги ни уведомиха, че този пожар може да стигне българската територия най-рано утре. 

Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, след като направи обход с хеликоптер на пожара на българо-гръцката граница.

„Лошото е, че там са предимно горски масиви от иглолистна растителност, което може да доведе до бързото разпространение на пожара. Ако има вятър, ще е още по-трудно за овладяване. Ще струпаме допълнителна техника. Разполагаме с нашите хеликоптери и чешките. Там може да се гаси само с хеликоптери, които много по-трудно ще го загасят. Имаме готовност и смятам, че ще овладеем ситуацията“, категоричен бе той.

„Има достатъчно облекла за пожарникарите. Не мога да нося отговорност защо някой преди мен не е купил дрехи за пожарникарите. Има обществени поръчки, но те се бавят заради обжалвания. Може да има известно недоокмплектоване, но никой не гаси по тениски. Хората във Воден да са спокойни. Всички фургони ще са пригодени за живеене. Не можем да поставим всички контейнери в един и същи ден. Има работа – контейнерите идват от различни места, има стиковка с ВиК. Не е лесно да се случи всичко за един ден. За някои от пожарите имаме задържани лица на териториите на различни областни дирекции. За пожара в Ямболско колегите работят и ще имаме оперативна насока дали някой е направил нещо“, отговори на журналистически въпроси министър Калин Стоянов.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top