ТРИБУНА

Вътрешният министър: Хората във Воден бяха евакуирани от нас! Пожарът е овладян

Хората бяха евакуирани от нас. Имаше голяма част от жителите, които отказваха да напуснат домовете си и затова бяха принудително изведени от там.

Това заяви вътрешният министър – Калин Стоянов, и главен комисар Димитър Кангалджиев, които дадоха актуална информация за действията по потушаване на бушуващите на територията на страната пожари.

В брифинга, състоял се тази сутрин в МВР, участваха също заместник-министрите на вътрешните работи Стоян Темелакиев и Тони Тодоров.

Изявлението е ден след тежката ситуация в ямболското село Воден, при която хора сами се евакуираха, а домовете им попаднаха в плен на огъня.

Голяма част от пожара в село Воден и край селото е овладян. Вчера ситуацията бе тежка, а трудности задаваше постоянно обръщащата се посока на вятъра. Имаше 25 екипа на пожарната, хеликоптер на армията, доброволци и горски служители. Анализирайки ситуацията, се обърнахме към съседите ни от Турция, които реално върнаха жеста, който ние направихме след земетресението, каза Стоянов.

Паралелно са обезопасени съседните на Воден села – Шарково, Крайново, Горска поляна. Там се намира газопреносна станция „Странджа“. Дежурни екипи са на мястото през цялото денонощие.

Изградени са просеки покрай станцията.

Активирана е жандармерията с водометните машини, с които са зареждани пожарните автомобили с вода.

Започва описване на щетите.

Най-важното е, че ние не допуснахме да има човешки жертви и пострадали, каза вътрешният министър.

Главния секретар на МВР заяви, че през последното денонощие са регистрирани 245 сигнала за проишествия, ликвидирани са 185 пожара в страната и 46 спасителни акции са извършени.

Действащите пожари са на територията на област Пловдив, Ямбол – община Болярово.

Локализирани са пожари в Кюстендилско, Хасковско, Стара Загора и Пазарджик.

Днес ще бъдат включени двата хеликоптера от Чехия.

В момента в община Болярово е овладян североизточния фронт в посока газокомпрескорната станция.

След пожара във Воден има засегнати 35 къщи, от които 20 са необитаеми, а 15 са обитаеми.

В акцията вчера са включени 23 пожарни коли със 71 служители, 40 жандармеристи. Възстановено е електрозахранването. 6 пожарни коли от Турция, един тежкотоварен булдозер и два грейдера са работили във Воденско.

Днес ще бъде преценено дали да се включи още един хеликоптер от армията, с който да се прави опис на щетите, каза гл. секретар.

Относно неработещата система за ранно оповестяване, думата взе един от създателите на БГ Алърт – Николай Николов.

По времето на пожара не е имало ток, няма и мобилно покритие на терен. Това се анализира внимателно, така че системата да е ефективна.

Относно старата техника, която се ползва за гасенето на пожари, министърът обясни, че ГД ПБЗН разполага с около 800 автомобила като около 80% от тях са доставени през последните 10 години.

Министърът каза, че ще стартира търсенето на средства за хеликоптери за гасене. Също така има планове за закупуване на тежка техника и екипировка.

Приоритет е закупуването на хеликоптери или самолети. Сигурен съм, че това ще е тема на МС. Логистиката на хеликоптерите от Чехия от страната до България е отнела два дни.

Нямаме нужда от повече техника. Ще се работи с двата хеликоптера от Чехия и два от армията ни. Те ще гасят при Отец Паисиево и при Воден. От турска страна имат готовност за отзоваване, завърши Стоянов.

Източник: infomreja.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top