ТРИБУНА

БУМ НА КОЛАБИРАЛИТЕ В ЖЕГАТА! 420 със симптоми на топлинен удар преминали през Спешното на МБАЛ-Благоевград за 1 седмица

Расте броят на колабирали хора в екстремните горещини в Благоевград. През спешно-приемно отделение на МБАЛ – Благоевград денонощно преминават по 60-70 пациенти, като тази тревожна тенденция се забелязва от един месец.

„През изминалата седмица при нас са потърсили помощ 420 човека, повечето от които със симптоми за така наречения топлинен удар. На обяд приехме 77-годишен мъж в тежко състояние, когото преглеждаме за трети път в рамките на 5 дни. При първото идване се оказа, че е с високо кръвно, но не пие хапчетата си. Втория път дойде през нощта със същите оплаквания, но отказа да бъде хоспитализиран за изследвания и лечение. Днес вече постъпи в болница с инфаркт на миокарда.  Болшинството от пациентите са възрастни хора със сърдечни заболявания, които пристигат с усложнения вследствие на високите температури. Като лекари непрекъснато повтаряме, че трябва да се пазят от слънцето, да пият течности и след 11 ч. вече да не са на улицата”, апелира д-р Александър Костов, завеждащ  спешно-приемно отделение.

В. Каракостова

Тези препоръки важат за всички, тъй като и млади хора страдат от горещините. Миналата нощ е потърсил лекарска помощ 23-годишен мъж, който бил силно отпаднал, отнесен и с позиви за повръщане. Оказало се, че състоянието му е предизвикано от синтетична дрога, след като пушил електронна цигара. Пред лекарите обяснил, че си я поръчал от сайт за вейп устройства. На младежа са направени вливания в отделението и след няколко часа се е свестил и бил освободен.

През месец юли се забелязва завишаване на стомашно- чревните разстройства. Някои са предизвикани от летни вируси, но има и случаи на хранителни натравяния.

 

„Цяло семейство от Благоевград е прието в понеделник в инфекциозно отделение, след като са яли супа. Имахме и случаи на повръщане и разстройство след консумация на дюнери“, добави д-р Костов.

Лекари предупредиха и за необичаен бум на летни респираторни инфекции. „За първи път това лято имам толкова много пациенти с възпаления на горните дихателни пътища, причинени от вирус. Оплакванията са за болки в гърлото, кашлица, отпадналост и повишена температура, което на фона на горещините е изключително неприятно състояние. Лечението е симптоматично и антибиотично“, заяви общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

Медиците предупреждават да се спазва висока лична хигиена и да се внимава каква храна и вода се приема. При планинска разходка не трябва да се пие вода, която не е бутилирана или от каптиран водоизточник, за да не се заразим с вирусна хеморагична треска.

/Struma.bg

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top