ТРИБУНА

Днес: Жълт код за обилни валежи в 16 области на страната

В Северна България има условия за градушки

Днес преди обяд над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. По-значителна облачност ще има над Североизточна България, където на отделни места ще превали дъжд. Около и след обяд отначало в планините и планинските райони, а по-късно и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В Северна България има условия за интензивни валежи и градушки, като явленията ще продължат и през нощта срещу петък.

Жълт код за обилни валежи че обявен за днес в 16 области на страната.

Това са областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Сливен, Велико Търново, Разград, Шумен, Търговище, Добрич, Варна, Силистра, Русе и София-област.

Силна буря с градушка и проливен дъжд имаше снощи в някои райони на страната .

Вятърът ще е слаб, в Северозападна България ще се ориентира от северозапад, в останалите райони ще е от изток-североизток. Максималните температури ще са между 30° и 35°, малко по-ниски ще са в Северозападна България, в София – около 29°.

Над планините ще се развива купеста, след обяд и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-интензивни ще са явления в Стара планина. Ще духа умерен, по високите и открити части и силен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 25°, на 2000 m – около 16°.

По Черноморието облачността ще е разкъсана, преди обяд до предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, в отделни райони, главно по северното крайбрежие ще са значителни по количество, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°. Температурата на морската вода е 22°-25°, по-ниска на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за месеца.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 48 мин. и залязва в 21 ч. и 6 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 18 мин. Луната в София залязва 1 ч. и 25 мин. и изгрява в 12 ч. и 31 мин. Фаза на луната: един ден преди първа четвърт. /НИМХ/

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top