ТРИБУНА

ОБРАТ! ГЕРБ печели убедително с 16,7%, Корнелия бие ППДБ, “Воеводите” от ВМРО изпреварват Гешев и “Синя България”

Половината от анкетираните категорично ще отидат пред урните, 12,1% няма да гласуват, близо 1/4 се колебаят

 

Сензационен обрат в нагласите на българските граждани за предстоящите парламентарни и европейски избори измериха социолозите на агенция “Естат” седмица преди 9 юни, когато  ще определим кои ще са новите ни представители в Народното събрание и Европейския парламент.  “Подем в патриотичния вот, националните и консервативни движения са фаворити на избирателите”, коментираха от агенцията, отчела пристрастията на 733 пълнолетни граждани.

ГЕРБ убедително води с 16,8% и е първа политическа сила, двойно по-малък е резултатът на ППДБ, които се сриват до 8,2%. Преди тях и то с процент и половина разлика, е смятаната за “опашкар” БСП, която обаче събира одобрение сред 9,7 от участвалите в допитването.

Голямата изненада според “Естат” е ВМРО, които изпреварват почти тройно партията на Иван Гешев, “Синя България” на Петър Москов и “Ние идваме”, събирайки 2,2% от вота на българите за национален парламент, и 3% за евровота. “Не изключваме до 9 юни “Воеводите” да покачат още доверието си, предвид цялостния патриотичен и консервативен тренд в обществото”, прогнозират наблюдатели на политическите процеси. В подкрепа на думите им е доброто представяне и на “Възраждане”, които също изпреварват мощно десните, печелейки 8,9%.

Не толкова оптимистично изглежда резултатът за смятаната за фаворитка сред дебютантите за НС и ЕП Ваня Григорова, която не успява да прескочи 4-процентовата бариера за национален парламент, нито се доближава до прага за Брюксел. Партията й “Солидарна България” събира едва 3,7 на сто от предпочитанията на участвалите в проучването.

Социологическото проучване е проведено сред 733 български граждани, 50,6% от тях са категорични, че ще дадат гласа си на изборите, 24,8% твърдят, че по-скоро биха пуснали бюлетина, а 7,8% считат, че по-скоро не биха се разходили до изборните секции. 12,1% от анкетираните категорично отказват да гласуват, а 4,6% още не могат да преценят, сочи още извадката на политическите нагласи преди вота 2 в 1.

Източник: informiran.net

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top