ТРИБУНА

БНБ повиши основната лихва, кредитите ще поскъпнат

Българската народна банка определи от 1 май основният лихвен процент да е 2,77 на сто при 2,47 миналия месец. На практика този показател е само технически, но е ясно доказателство за движението на лихвите нагоре, предава NOVA.

Припомняме, че в края на миналата седмица Българската народна банка обяви първото от години повишаване на т.нар. задължителни минимални резерви за търговските банки. Целта на упражнението е рязко затягане на кредитирането. Причината – доста бавната трансмисия на прехвърляне на политиката на борбата с инфлацията чрез повишени лихви на Европейската централна банка към България.

Tака наречените буфери на банките у нас се поддържат, за да защитят системата при проблем, но и могат да се използват като антиинфлационно средство. Когато процентът на буфера се увеличава, банките трябва да отделят повече от своите пари в него и така да свият обема на средствата, които могат да отпуснат като кредит.

Свитото кредитиране охлажда икономиката, забавя търсенето и оттам – забавя инфлацията. В момента БНБ увеличава обема на парите, които банките трябва да задържат в нейните трезори, за да не продължават да ги изливат под формата на кредити.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top