ТРИБУНА

Грози ни апокалипсис: АЕЦ „Запорожие“ напът да стане втори „Чернобил“

Опасността от втори Чернобил расте. Украинската АЕЦ „Запорожие“ вече от дни се намира под обстрел. Ето какво разкриват от Deutsche Welle за този риск.

Украинският президент Зеленски предупреди, че обстрелът на АЕЦ „Запорожие“ може да предизвика ядрена авария, сравнима с катастрофата в Чернобил през 1986 година. „Светът не бива да забравя Чернобил и трябва да помни, че „Запорожие“ е най-голямата атомна електроцентрала в света“, каза украинският държавен глава. Той припомни и това, че катастрофата в Чернобил бе предизвикана от експлозията на един-единствен реактор, докато реакторите в „Запорожие“ са шест.

През последните дни централата, която се намира в Южна Украйна, многократно бе обстреляна с ракети, които засегнаха части от съоръжението.

В резултат от това един от реакторите трябваше да бъде изключен. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за това кой носи отговорността. От началото на март централата е в ръцете на руската армия. Расте и тревогата от евентуален ядрен инцидент. Колко дълго би могла да издържи „Запорожие“ на обстрела? Какви рискове има? И какво е положението с останалите украински ядрени централи?

Пет месеца след началото на руската окупация в централата продължава да работят украинските служители. По данни на украински източници персоналът обаче бил надзираван от представители на руския ядрен концерн „Росатом“. Освен това на територията на централата се намирали до 500 руски войници, а сградата се използвала и като склад за военна техника. От другата страна на разположен в близост язовир пък са разположени украински военни части.

„По принцип около ядрените централи никога не се водят военни действия“, казва изследователят на рисковете Николаус Мюлнер от университета във Виена.

Атомните централи се строят така, че да могат да устоят на природни катастрофи, самолетни инциденти или терористични удари. Защитата от целенасочени военни нападения е почти невъзможна.

Според Мюлнер прекъсването на външното електрозахранване на реакторите в най-лошия случай би могло да доведе до ядрено стопяване. Ако резервните генератори на място не са увредени, те могат да продължат да изстудяват реакторите още няколко дни. Но ако и тези агрегати или дизеловите запаси за тяхната работа бъдат поразени, най-късно до 15 часа ще се стигне до ядрена авария. Друг риск произтича от увреждането на парните турбини, защото и това би създало заплаха за охлаждането.

Какви може да са последствията при авария на централата?

На фона на руските заплахи за взривяване на минираната Запорожка атомна електроцентрала, Министерството на опазването на околната среда и природните ресурси на Украйна разказа до какво може да доведе подобна стъпка.

Според съобщенията, за да оценят възможните последици от бедствието, експертите са изхождали от характеристиките, записани по време на аварията в атомната електроцентрала в Чернобил.

Възможни последици за околната среда и човечеството:

Площта на потенциалната забранена зона ще бъде до 30 000 km2 (колкото 10 забранени зони на Чернобил),

Запорожка област всъщност ще бъде загубена за живот и земеделие,

Площта на потенциално замърсената територия ще бъде до 2 000 000 km2 (площта на три Украйни).

Степента на заразяване на други територии на Украйна, Русия, Беларус и Европа зависи от вятъра.

Броят на ликвидаторите – от 1 милион души.

Мъртвите – десетки хиляди, в зависимост от текущия брой на хората в района на Запорожие.

Броят на евакуираните / презаселените хора – от 2 милиона души.

Река Днепър ще бъде замърсенa в продължение на много години.

Изпускане на радиоактивен цезий-137 в количества, опасни за здравето на хората, почвите, водоемите. От Украйна ще идват по-голямата част от емисиите.

„Важно е да се разбере, че изхвърлянето на радиоактивен цезий в случай на евентуална авария в Запорожие ще бъде еднократно и къде ще отиде ще зависи от метеорологичните условия“, казват експерти.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top