ТРИБУНА

СКАНДАЛ: Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите и ръководител на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се изплатят 100% от извършените дейности на АМ „Хемус“ на „Главболгарстрой“ АД в размер на рекордните 230 милиона

Името на Цеков излиза в борда на директорите на всички фирми на „Главболгарстрой“ при проверка в Търговския регистър

 

 

Справка в Търговския регистър и в търсачката за Търговския регистър Papagal.BG, показва, че настоящият зам.-министър в оставка Андрей Цеков продължава да е в управлението на големи търговски дружества, при това от сектора, за който той отговаря като висш държавен служител. Наглецът Андрей Цеков е бивш и настоящ служител в над 10 дружества, свързани с „Главболгарстрой“ АД (ГСБ), показва направена справка. Според източници на BIG5, Цеков през декември 2021 г. е напуснал фирмите на ГБС, а жена му е станала на останалите фирми. Макар тези промени да не са видни в регистрите, за всички в строителния бранш е ясно, че Цеков открито продължава да лобира за „Главболгарстрой“, разкриват източниците ни.

Няма налично описание.

Отявлен конфликт на интереси

В същото време Андрей Цеков в качеството си на заместник-министър на финансите е ръководител на междуведомствената група, проверяваща АПИ, предлага да се изплатят 100% от извършените дейности на АМ „Хемус“ на „Главболгарстрой“ АД в размер на рекордните 230 милиона (виж факсимилето по-долу).

Нека отбележим, че Андрей Цеков като заместник-министър на финансите, назначен от Кирил Петков на 29.12.2021 г., отговаря за:

– контрола на обществените поръчки /включително и на Главболгарстрой/

– АДФИ /която проверява договорите на Главболгарстрой/

– одита на европейски средства /които ще бъдат платени на Главболгарстрой/ .

Няма налично описание.

 

Освен тези отговорни функции, той е и ръководител на междуведомствената група с МРРБ и МФ за проверка на пътните договори на АПИ, която трябваше да установи кои от тях са законни и кои не.

Няма налично описание.

Няма налично описание.

 

Така Цеков, който е във видим конфликт на интереси, като зависим ръководител естествено реши, че спешно трябва да се платят 230 милиона на „Главболгарстрой“, а останалите фирми да минат през ситото на подчинената му АДФИ и ДНСК .

Вчера, когато ощетените пътни строители излязоха в цялата страна на протест, Цеков има наглостта на даде брифинг в Министерски съвет, на който да прехвърли отговорността на провалилото се правителство върху АПИ и същевременно отново да хвърли обвинения върху строителни фирми – видимо конкурентни на тези, в чийто борд на управление се явява той.

Това е поредно доказателство, че чрез лицата на „Продължаваме промяната“ олигархията вече си назначава заместник-министри да рекетират останалите и да плащат само на собствените си дружества.

Кухи фирми – пощенски кутии за усвояване на евросредства

Нека припомним, че за Андрей Цеков излязоха няколко медийни публикации, разкриващи корупционни схеми с негово участие, които останаха без абсолютно никаква реакция и от страна на управляващите, и от страна на разследващи органи, и прокуратура. През февруари т.г. стана ясно, че Цеков е източил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми.

„Заместник финансовият министър Андрей Иванов Цеков е източил над 1,5 млн. лв. евросредства през кухи фирми, пощенски кутии, показва справка на спечелени проекти на редица фирми свързани с Цеков и съпругата му Деница Цекова“, пише на 18 февруари т.г. cross.bg. Според медията, Цеков има богат опит в асимилиране на евросредства и добре структурираната скица за това – през редица търговски дружества и граждански сдружения. Темата заслужава внимание поради ресорите на Цеков като зам.-министър. От една страна, Цеков е управлявал сдружения, които са реализатори по контракти за публични поръчки в строителството, основно финансирани по оперативни стратегии, тъй че добре познава механизма на асимилиране на евросредствата. От друга страна, посредством сдружения, лични на него и на брачната половинка му Деница Благоева Цекова, двамата съумяват да усвоят над 1,5 млн. лева по стратегиите за безплатно европейско финансиране.

Семейство Цекови учредяват редица компании „пощенски кутии“, ръководени от едни и същи лица. При по-задълбочен разбор се вижда, че тези търговски дружества нямат нужния кадрови потенциал, който да осъществя дейностите. Работата е свършена на хартия, регистрирана в колонки и числа, без действителен капацитет за осъществяването й. Например едно от дружествата им по публични данни от основаването му през 2014 година до 2019 година, се обезпечава единствено от едно наето лице, а за 2020 година и 2021 година средносписъчният състав е от 3-ма служители. Това е пример на една куха компания, през която минават големи активи, които потъват в джобовете на Цекови и безследно изчезват. На уеб страницата на сдружението са поместени голям брой осъществени, с помощта на ИНФИНИТУС ЕООД, планове. На случаен принцип разгледаме изпълнение на план по Оперативна програма “ Иновации и конкурентоспособност “ за развиване на издателски бизнес, за което е получило безплатна помощ от 248 850.00 лв. Издателският бизнес би трябвало да се развива на територията на община Враца, само че посочените контакти са в гр. София, а на посочения адрес не се реализира действителна активност.

Рекетиране на строителни фирми за „ресто“

„Зам.-министърът на финансите и личен приятел на Кирил Петков и Асен Василев – Андрей Цеков, се е вживял в ролята на рекетьор!“. Това е друго разкритие, което оповести на 27 юли сайтът Alarma.bg , позовавайки се на бизнесмен от строителния бранш, помолил за анонимност. Предприемачът разкрива, че Андрей Цеков е бил служител „Главболгарстрой” и се възползвал от познанството си с всички важни в сектора, за да ги изнудва да връщат „ресто” от спечелените обществени поръчки.

Любопитен въпрос е на базата на каква експертиза именно 49-годишният Андрей Цеков бе назначен за зам.-министър на финансите? Освен, че е семеен приятел и бизнес съдружник с Кирил Петков и Асен Василев.

Неговото име все още фигурира като заместник-председател на Камарата на строителите в България и като представител на „Аква Темпус“ ООД, която усвоила 5,5 млн. лв. по проекти за саниране и реконструкция в Карнобат и Тетевен на обща стойност 7 млн. лв. от Европейските структурни фондове.

Мира Василева, BIG5

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top