ТРИБУНА

Ресторантьори излизат на протест днес

Собствениците на заведения готвят протести в София, Варна и Пловдив. Те поискаха нов план за справяне с COVID кризата, който не включва затваряне на заведения, фитнеси и търговски обекти. Ако има намален капацитет, то държавата да доплаща за неизползваемите места.

Протестиращите настояват и за оставките на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директора на Столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев, които участват в изготвянето на плана.

„На този етап мерките изобщо не ни устройват. От днес заболеваемостта в София е 99.8 на 100 000 население, а Бургас е 124 на 100 000. В безумния план, който е приет от Стойчо Кацаров и здравното министерство, пише, че при тези стойности отново се затварят заведения. Ние имаме няколко неоспорими факта. Над половин година говорим, че това, че заведенията са най-опасни, е лъжа. Тя беше опровергана от действителността”, заяви Евгени Зумпалов от Съюза на заведенията в България.

Той посочи, че когато нощните заведения са отворили врати на 28 април заболелите са били по над 2000 на ден. 12 седмици по-късно броят на заразените е спаднал – под 100 заболели на ден.

„Ако правилата за неваксинирани важат за всички, нека да важат и за заведенията. Ние година и половина търпяхме много тежка дискриминация и много лъжи. Делта вариантът няма нищо общо. Всеки вариант е по-страшен от другите. Само, че нямаме нито едно огнище в работещо заведение в България. Ние повече дискриминация, която да важи само за нашия бранш, няма да приемем”, посочи още Зумпалов.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top