ТРИБУНА

След корона пандемията: Очаква ни опустошителен грипен сезон

След пандемията на коронавируса човечеството трябва да бъде подготвено за опустошителен грипен сезон. В резултат на правилата за карантина, само малцина са имали грип тази година – и това ще има своите последствия.

Поради мерките за борба с COVID-19, грипният вирус нямаше шанс за разпространение тази година. В средата на април 2021 г. Институтът Робърт Кох (RKI) съобщава за общо 519 случая на грип. Според работната група по грипа (AGI) в RKI това не отговаря на „условията“ за започване на епидемията.

„Този ​​сезон изобщо не е имало грипна епидемия“, заяви прес секретарят на RKI. Според института има 13 лабораторно потвърдени смъртни случая от грип. В предишни години имаше повече от сто смъртни случая, а по време на вълната 2017/2018 почти 1700.

Въпреки че грипната вълна изобщо не е удряла тази година, експертите се опасяват от изключителен скок в заболеваемостта през следващия сезон. Американски учени предупреждават за вероятността от тежък грипен период. Причина: Липса на тренировка за имунната система.

„Тази година значителна част от населението не се е разболяло от грип и в резултат на това не е придобило имунитет“, каза професорът по микробиология в Училището за обществено здраве Блумбърг от университета „Джон Хопкинс“ Анди Пекос. „Това може да означава, че уязвимостта на населението към грип ще се увеличи.“

Нетренираната имунна система допринася за разпространението на грипа

Обикновено по време на огнище на грип хората развиват имунитет. И тъй като последният грипен сезон не се състоя, броят на хората с такава защита е намалял няколко пъти.

„При нисък имунитет сред населението това може да доведе до повече епизоди на заболяването“, добави Скот Хенсли, микробиолог от Медицинското училище в Перелман към университета в Пенсилвания.

Но все пак има надежда: тъй като в момента няма много циркулиращи грипни щамове, за учените е много по-лесно да разработят по-ефективна ваксина. Скот Хенсли препоръча на всички задължително да се ваксинират. „Ако досега е имало година, когато е било необходимо да се ваксинирате, сега това ще е задължително“, обобщи експертът.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top