ДНЕС

“Зелените коридори” остават, “Янсен” само за туризма

Пристигнаха още 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на “Пфайзер”. Те ще бъдат разпределени до всички точки на страната. Има достатъчно налични количества ваксини в страната, така че “зелените коридори” да могат да продължат. Това заяви на брифинг пред журналисти директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

“Тази седмица имаме доставка и от четирите разрешени за употреба ваксини.

На 12 май очакваме 12 000 дози от “Янсен”, на 13-и – 36 000 от “Модерна” и 45 600 от Оксфордската ваксина. Това, което беше постигнато като споразумение от ЕК, се случва”, поясни още Богдан Кирилов.

Ваксината на “Янсен” няма да се пуска в “зелените коридори”. Наличните количества са около 26 00 дози. Очаква се в сряда да пристигнат още около 10 000 дози. Тя ще бъде насочена към туристическия бранш. По темата за избор на ваксина Кирилов заяви, че това може да стане през единния информационен портал. Изборът е между аденовирусна или РНК-ова ваксина. Най-предпочитана е ваксината на “Пфайзер”.

“Европейската агенция по лекарствата подпомага производителите, за да се увеличи капацитета на производство. Целта е да могат да бъдат прилагане механизмите на дарение или на препродажба, за да няма изхвърляне на ваксини. 50% от количествата се разпределят към личните лекари”, разясни още Кирилов.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top