ТРИБУНА

Ученици изрисуваха оградата на столична болница

Жест на внимание към медиците на първа линия. Ученици от столично училище изрисуваха оградата на болница, за да кажат “благодаря” на лекарите. Творбата им все още не е напълно готова, но вече развълнува стотици в социалните мрежи. До преди дни сива и безизразна сградата на Столичната инфекциозна болница – днес вълнува. Разказва за болката и надеждата в душите на медиците.

„Докато седим вкъщи и се пазим, те са там и се бият и жертват време, усилия, някой даже животите си жертват”, заяви Мартин Николов, ученик в 11-ти клас.

Да говорят чрез очите на героите, избира Митко Стафидов, който е автор на проекта.

„Тъй като лекарите, задължително носят маски, когато лекуват пациентите си – искахме да изразим тяхната борба с болестта в очите им, да бъдат изразителни, да покажем през какво се сблъскват всеки ден”, посочва Митко Стафидов от „ПОдЛЕЗНО“.

Митко има голям опит в създаването на улично изкуство, а за да предаде опита си, кани в проекта млади художници от столичното 51-во училище. Мартин хваща спрей за първи път, но каузата си заслужава: „Много бях уплашен от спрейовете и си казвам, какво сега – като опръскам малко и всичко по мен и край – вятъра духва и всичко заминава, но реално даже се оказа по-бързо и по-лесно, което ме изненада”.

Уличното изкуство има свои закони – в тях важи правото на първия. За това сега се издирва артистът, който се тагнал на част от стената.

„Ако успеем да го умилостивим и каже, че е „ок“ там бихме написали – „С благодарност към медиците, които са на първа линия в борбата с COVID-19”, посочва Митко.

А минувачите не остават безразлични. „Хора минават и много приятно казват: „Това е много хубаво, това е много добре направено“ – един доктор даже като го видя се разчувства, той самия, което ни даде смисъл да продължаваме да го правим. Понеже това е идеята да си кажат – добре тези хора трябва да се почетат, защото все пак те са тези, които се борят докато ние седим вкъщи”, твърди Мартин.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top