ТРИБУНА

Обикновената настинка може да ни осигури защита срещу COVID

Шотландски изследователи са установили, че антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу COVID-19.

Изследвания, проведени от Университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус “предизвиква вроден имунен отговор”, който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища, казват от университета, цитирани от БГНЕС.

Предишни изследвания показват, че когато човешките риновирусни инфекции влязат в контакт с други респираторни вируси, “видът и тежестта” на инфекцията обикновено зависят от способността на вируса да се разпространява.

Изследователите са пресъздали контролирани коронавирусни инфекции в лабораторна среда. След това са проучили репликацията на коронавирус в заразените от него клетки.

Учените са изследвали заразени както с коронавирус, така и с обикновена настинка, както и отделно двата случая.

“Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус предизвиква вроден имунен отговор в човешките дихателни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса COVID-19, SARS-CoV-2”, заяви проф. Пабло Мурсия от Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

“Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, обикновени настинки и други вирусни инфекции, може да осигури някакво ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на боледуването от COVID-19”, добави проф. Мурсия.

“Междувременно ваксинацията е най-добрият ни метод за защита срещу COVID-19”, заяви тя.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top