Главният прокурор Иван Гешев информира министъра на външните работи Екатерина Захариева за двама дипломати, извършвали разузнавателна дейност на територията на България. Това е несъвместимо с дипломатическите отношения. Прокуратурата имала събрани доказателства, съобщиха от държавното обвинение.

По сигнал на Държавна агенция „Национална сигурност“ са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от Наказателния кодекс (НК).

При разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

От МВнР по-късно съобщиха, че са обявили двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство.

Това е на базата на писмо, в МВнР от Прокуратурата на Република България. В него се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на наша територия дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Същата информация бе публикувана и от ТАСС – от Външно министерство са обявили двама руски дипломати от посолството в София за персона нон грата. Единият е съветник на посланика, уточнява руската агенция.

Припомняме, през 2019 г. председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов бе обвинен в шпионаж в полза на чужда държава в аферата, която бе разкрита от прокуратурата през август месец миналата година.

На 23 септември 2019 г. България изгони двама руски дипломати, обвинени в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР обяви за персона нон грата и друг руски дипломат. Той беше уличен в шпионаж. За това стана ясно след като от прокуратурата съобщиха, че първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

През декември месец 2020 г. МВнР обяви за персона нон грата дипломат от руското посолство в София, след уведомление от главния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е установено как въпросният дипломат е събирал информация, представляваща държавна тайна.

На 18 март бяха задържани двама по подозрение за шпионаж. По-късно от Министерството на отбраната потвърдиха, че има двама арестувани военни. След това стана ясно, че по тази афера има шестима заподозрени.

На 22 март в 5 сутринта остави и петимата задържани за шпионската група в ареста. Шестият участник, който също бе задържан миналата седмица, е с наложена мярка гаранция, тъй като съдейства напълно на разследването.