ДНЕС

ЕМА: Ваксината на Астра Зенека е безопасна, ползите са повече от рисковете

Ваксината на Астра Зенека е безопасна и ефективна. Ползите от нея са повече от всякакви рискове, които могат да възниктнат. Това заяви директорът на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук. Тя допълва, че поставянето на ваксината не е свързано с рискове от тромбоза или образуване на съсиреци.

От агенцията препоръчват на държавите членки да не преустановяват имунизацията с препарата.

Припомняме, че на тазсутрешния брифинг здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ако решението на ЕМА е положително за ваксината, хората, които са записани в електронния регистър, ще бъдат автоматично преместени. Те ще бъдат уведомени чрез СМС или мейл за новия час.

„Ако някой е ваксиниран с първа игла и бъде преустановена вакинацията, ще има решение на европейско ниво или на нашия експертен съвет. Нека хората бъдат спокойни – проблеми с ваксината няма да има. И аз имам близки, които са ваксинирани с препарата на Астра Зенека. Няма риск за живота и здравето на никого“, увери министърът.

Кук поясни, че оценката е според наличните досега доказателства. Не можем да установим ясна връзка между ваксината и тромбозите, добави тя. По нейните думи предстои занапред в листовките на ваксината да се уточнява, че образуването на кръвни съсиреци е сред възможните въздействия от препарата.

Ще бъде проведено допълнително разследване, за да се установи причината за случаите на тромбоза.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top