ДНЕС

Борисов настоява пред евролидерите за спазване на договорите за ваксини

Премиерът Бойко Борисов ще изрази категоричното становище пред членовете на Европейския съвет, че производителите на ваксини следва стриктно да спазват договорите за доставки с ЕК, така както държавите членки навреме изпълниха своя финансов ангажимент към тях. Това съобщиха от „Дондуков“ 1 по повод започналата видеоконференция на евролидерите, която се провежда днес и утре.

Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители на страните членки ще бъдат настоящата ситуация, предизвикана от пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и отбраната на Европейския съюз, както и отношенията с Южното съседство.

Акцент по време на разговорите ще бъде поставен върху доставките на ваксини и въведените от държавите членки мерки с цел ограничаване на разпространението на заразата. Ще бъдат дискутирани изводите от справянето с пандемията и изграждането на капацитет на ЕС за преодоляване на бъдещи здравни кризи. В тази връзка ще бъдат обсъдени също международното сътрудничество и солидарността с трети страни.

В хода на видеосрещата премиерът Борисов ще подчертае, че България оценява съвместните усилия и тясната координация в рамките на ЕС, която отчита и различната ситуация в държавите членки в битката с COVID-19. Министър-председателят ще отбележи, че здравната ни система е мобилизирана, за да отговори на националните нужди, но страната ни следва предпазлив подход по отношение постепенното отхлабване на мерките. Внимателно се следи и разпространението на новите варианти на вируса на територията на България.

Министър-председателят ще акцентира и върху поетапното изпълнение на Националния план за ваксиниране, на реализацията на масовата имунизация и ще подчертае повишилия се брой българи, желаещи да се ваксинират срещу новия вирус.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top