СВЯТ

Уникално: Присадиха ръце и лице на мъж

Пациент на 22 години в САЩ се възстановява, шест месеца след като са му транспланитрани лице и ръце в нюйоркска болница, съобщи АП.

 

 

Джо Ди Мео се учи как да мига, да се усмихва, да хваща, да стиска. Той е опериран през август миналата година след тежко изгаряне в катастрофа.

Операцията в болницата „Лангон“ към Нюйоркския университет изглежда успешна, казват експертите, но трябва да мине още време, за да са сигурни.

В света са направени поне 18 трансплантации на лице и 35 на ръце. Едновременни трансплантации на лице и ръце обаче са опитвани само два пъти преди. Първата е през 2009 г. в Париж, но пациентът умира около месец след това от усложнения. Две години по-късно в Бостън правят такава операция на жена, обезобразена от шимпанзе, но се налага трансплантираните ръце да бъдат отстранени след няколко дни.

Ди Мео ще взима лекарства цял живот, за да бъде предотвратено отхвърлянето на трансплантите. Той ще продължи рехабилитацията за повишаване на чувствителността и функциите на новото лице и ръце.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top