СВЯТ

Външно с предупреждение: Франция въвежда вечерен час

Франция въвежда вечерен час, при който се забранява излизането навън между 20,00 ч. и 6,00 ч., считано от днес, 15 декември 2020. Мярката е във връзка със започналата постепенна отмяна на социалната изолация, а за нарушението й ще бъдат налагани глоби, съобщава МВнР.

Изключения от вечерния час ще се правят само при определени обстоятелства, които се удостоверяват с атестация, публикувана на интернет страницата на Министерството на вътрешните работи на Франция, както и с подкрепящи съответното изключение документи.

Допустими са изключения за излизане между 20,00 ч. и 6,00 ч. в случаите на излизане между дома и мястото на работа или на обучение, коeто не може да бъде отложено; излизане за консултация или за получаване на медицински грижи, когато не могат да бъдат осигурени от дистанция, не могат да бъдат отложени или за покупка на лекарства или медицински продукти; излизане по семейни причини, за придружаване на граждани в неравностойно положение или за полагане на грижи за деца; излизане на хора с увреждания или на техните придружители; излизане в отговор на призоваване от съд или от административна юрисдикция; излизане с цел участие в мисия от обществен интерес по молба на административните органи; излизане, свързано с железопътен или въздушен транзит при пътувания на дълги разстояния; кратко излизане, в район максимум от 1 км около дома, за разходка на домашни любимци.

Изключение от задължението за спазване на вечерен час се допуска само за Бъдни вечер – 24 декември 2020 г., като се препоръчва в случай на събиране това да бъдат до 6 души, без децата.

Вечерният час следва да бъде спазван включително и на 31 декември 2020 г. Глобата при неспазването му е в размер на 135 евро при първо нарушение, увеличена на 375 евро (в случай на неплащане или при неоспорване в срока, посочен в известието за нарушение). В случай на повторно нарушение в рамките на 15 дни: глоба от 200 евро, увеличена на 450 евро (в случай на неплащане или неоспорване в срока, посочен в известието за нарушение). След 3 нарушения в рамките на 30 дни: глоба от 3750 евро и лишаване от свобода в размер на 6 месеца.

В същото време от днес, 15 декември 2020 г., са разрешени пътуванията между департаментите и регионите във Франция, както и в чужбина, при спазване на вечерния час. Събиранията на обществени места са забранени.

Работата от разстояние, когато е възможно, следва да се предпочита. Когато извършването на работата трябва да продължи и след 20,00 часа или преди 6,00 часа, работодателите следва да снабдят работниците и служителите с „професионална атестация”, налична на горепосочената интернет страница на МВР на Франция. При необходимост от излизане от дома между 20,00 ч. и 6,00 ч., свързано с посещение от деца на учебно заведение или място, на което се полагат грижи за деца, следва да бъде попълнена атестация.

Във Франция са затворени повечето обществени места, сред които барове и ресторанти, с изключение на доставките по домовете и получаване на готова храна от тях; зали, конферентни зали, увеселителни паркове, панаири и изложби. Кината, театрите и музеите са затворени поне до 07.01.2021 г.; Не работят и спортните зали и физкултурни салони, спортните клубове.

Остават отворени детските ясли, училища, колежи и гимназии при засилен санитарен протокол. Извънкласните форми на обучение и занималните, когато предлагат грижи за деца вечер след училище, също остават отворени. Работят и гишетата за обществени услуги. Домовете за възрастни хора остават отворени при стриктно спазване на санитарния протокол. Свободни за посещения са парковете, градините, горите и плажовете, гробищата. Работи общественият транспорт, както и магазини и търговски обекти, бензиностанции и гаражи, обществени перални, будки и места за продажба на вестници и тютюневи изделия, оптики, търговците на едро.

В сферата на образованието университетите във Франция преминават на дистанционно онлайн обучение, единствено някои практически занимания и професионално обучение могат да продължат присъствено; Университетските библиотеки са отворени, но посещенията са възможни след предварително вземане на среща и при спазване на санитарния протокол.

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top