Няколко протеста се проведоха в София в сряда вечерта на 21 октомври. Граждани затвориха „Орлов мост“ и в знак на протест запалиха предпазни маски, предаде БТА.

За 105-и ден протестиращи се събраха на пл. „Независимост“ срещу правителството и главния прокурор.

Пред Съдебната палата пък недоволни от инициативата „Правосъдие за всеки“ протестира срещу главния прокурор Иван Гешев.

Традиционният протест в „триъгълника на властта“ затвори бул. „Цар Освободител“ в частта му при БНБ.

Протестиращите на „Орлов мост“ изразяват несъгласието си срещу идеята да се носят маски на открито, зарaди COVID -19, a в заведенията, където са концентрирани на едно място множество хора да е позволено да се седи без предпазно средство.

Организаторите на демонстрацията смятат, че носенето на маски на открито е неадекватна и абсурдна мярка, която няма да спре разпространението на коронавируса.

По-рано днес, по време на заседанието на правителството, премиерът Бойко Борисов разпореди в новата заповед на здравния министър точно и ясно да бъдат описани изискванията за носене на маски на открито.

„Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колело, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска – може да го стори, но по негово желание“, e заявил премиерът.

От четвъртък, 22 октомври, влиза в сила заповед на министъра на здравеопазването за задължително носене на маски на открито. Маската ще е задължителна при струпване на хора – на места, където не може да се спазва физическа дистанция от метър и половина. Предвижда се екипи на РЗИ и полицията да следят за спазването на заповедта.