ТРИБУНА

Руското МВнР привика българския посланик заради изгонените за шпионаж дипломати

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил привикан в Министерството на външните работи на Руската федерация във връзка с експулсирането на служители на руската търговска мисия от София, съобщава РИА Новости, цитирана от Агенция „Фокус“.

Уточнява, че дипломатът ни е отказал коментари.

По-рано България изгони двама руски дипломати от страната по подозрение в шпионаж.

На свой ред от руското посолство в София съобщиха, че България е експулсирала от страната двама служители на Руската търговска мисия, без да са предоставени доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими с техния статус.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова изрази съжаление за експулсирането на дипломати, нарече обвиненията „измислени“ и обяви, че Москва ще предприеме ответни мерки.

Припомняме, че на 23 септември министерството на външните работи (МВнР) на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата.

Руското посолство бе уведомено с нота. Двамата дипломати имат 72 часа да напуснат страната.

По-рано в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по досъдебното производство е установено, че в периода от 2016 г. до настоящия момент, двама граждани на Руската федерация са осъществявали разузнавателна дейност, при която са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Целта им е била да предадат събраната информация, представляваща държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. За реализирането на незаконната си дейност двете лица са осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военно-промишления комплекс на страната. В определени случаи на българските граждани са обещавани и предоставяни финансови облаги.

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ползват с дипломатически имунитет.

В рамките на своята компетентност МВнР на Република България предприе необходимите действия съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.Епицентър

loading...
Кликнете, за да коментирате

Отговорете

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

To Top